На Тернопільщині у Борщеві жителі міста відсвяткували 15-річчя явлення Богородиці у цьому місті. Як повідомили кореспонденту УНІАН в прес-службі Тернопільсько-Бучацької єпархії Української православної церкви Київського патріархату, 31 липня 1994 року Божа Мати явилася двом прихожанам у соборі Успіння Пресвятої Богородиці (Борщівської ікони Божої Матері) над хоругвою. У Борщеві щороку відзначають день об’явлення як свято, оскільки вважають, що Богородиця в такий спосіб засвідчила своє покровительство над містом.

З нагоди свята у соборі Успіння Пресвятої Богородиці (Борщівської ікони Божої Матері) відбулася літургія за участю єпископа Тернопільського і Бучацького Нестора, керівництва міста, духовенства місцевої та сусідньої єпархій УПЦ КП. Після Богослужіння єпископ Нестор разом із духовенством та прихожанами на церковному подвір’ї перед каплицею на честь Пресвятої Богородиці прочитали акафіст ради ікони її Борщівської та відслужили водосвятний молебен. Після освячення владика окропив всіх святою водою.

Також за заслуги з відродження духовності в Україні та утвердження Помісної Української православної церкви орденом Святого Архистратига Михаїла було нагороджено художника Олександра Бойка. Саме він з розповіді очевидців намалював ікону Божої Матері.

Відео дня

Як стверджують в Тернопільсько-Бучацькій єпархії, є багато свідчень про те, що Борщівська Богоматір допомогла хворим одужати від хронічних і навіть онкологічних недуг, до сліпих повертався зір. Чудотворність пов’язують із святістю місця, на якому стоїть храм. Колись на його місці стояла капличка із статуєю Матері Божої. За переказами, коли її захотіли знищити, напередодні з очей статуї потекли криваві сльози.