В Українській Православній Церкві не виключають можливої зустрічі Предстоятеля Руської Православної Церкви Патріарха Московського і всієї Русі Кирила з представниками Української Православної Церкви Київського Патріархату. Про це повідомив сьогодні на брифінгу голова відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви архімандрит Кирил (ГОВОРУН).

«Попередньо така зустріч не планувалася, але виключити контакт Патріарха Кирила з представниками невизнаних церковних структур, ми не можемо.  Що з цього вийде ми побачимо під час візиту. Про це ще зарано говорити, тому що сам візит підкаже правильний формат контакту, якщо цей контакт відбудеться», - зазначив Кирил (ГОВОРУН).

Водночас, він підкреслив, що «розділення в українському православ’ї носить особистісний характер, пов’язаний саме з фігурою Філарета»

Відео дня

«Мені здається набагато менш вірогідним безпосередній контакт Патріарха Кирила з Філаретом, а ніж з його представниками», - прогнозує голова відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ.

Як зазначив Кирил (ГОВОРУН), «не можна уникнути певних формальних зустрічей, передбачених статусом цього візиту», незважаючи на те, що «візит глави РПЦ до України має архіпастирський характер».

Зокрема, архімандрит Кирил нагадав, що передбачається зустріч «тет-а-тет» між Патріархом та Президентом України Віктором ЮЩЕНКО.

«Що до тем розмов між Президентом та Патріархом Кирилом, про це ми дізнаємось, коли учасники розмови оприлюднять те, про що вони домовились. Наразі про що вони будуть розмовляти УПЦ невідомо», - зазначив Кирил (ГОВОРУН).

Крім того, він повідомив, що планується їх зустріч з членами Священного Синоду за участю  Предстоятеля Митрополита Київського і всієї України Володимира. За словами Кирила (ГОВОРУНА), зустріч буде мати протокольний характер.

Як повідомляв УНІАН, 22 липня було оприлюднене звернення Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета до українського народу з приводу візиту в Україну Предстоятеля Руської Православної Церкви Патріарха Московського і всієї Русі Кирила. У документі  Предстоятель УПЦ КП заявив про своє бажання зустрітися з Патріархом Московським і всієї Русі Кирилом, з метою “обговорити шляхи подолання існуючих протиріч” у православ’ї.

Патріарх Кирил прибуває до України з пастирським візитом, який триватиме з 27 липня по 5 серпня.