На Волині 18 липня, в день пам’яті перенесення мощей преподобного Сергія Радонезького керуючий Волинською єпархією митрополит Луцький і Волинський Ніфонт освятив один з найбільших храмів єпархії УПЦ - Храм Воздвиження Хреста Господнього. Новоосвячений храм знаходиться в колишньому селі Теремно, тепер це околиця Луцька.
Як розповіли УНІАН у прес-службі єпархії, храм є двоповерховим: верхньому залишили історичне найменування – Воздвиження Честного Хреста Господнього, нижній назвали на честь святого праведного Іоанна Кронштадтського на згадку його допомоги у будівництві попереднього храму і іншу його благодійність на Волині. Формою він нагадує хрест, але більш схожий на величний корабель, особливо якщо дивитися збоку олтаря. В одній в’язі з триярусною дзвіницею храм поставлений на двометровий цоколь, довжиною 33 м., ширина - 13,5 м. висота - 30 м. Увінчують храм сім куполів з хрестами, що відповідає семи церковним таїнствам. Центральна частина – п’ятикупольна, що символізує Іісуса Христа і чотирьох євангелістів.
За старання на благо Волинської єпархії УПЦ настоятель храму отримав від імені Предстоятеля УПЦ Блаженнійшого Володимира митрополита Київського і всієї України орден преподобного Іллі Муромця 2-го ступеня. Такий же орден отримав і благодійник будівництва підприємець Микола ЛИННИК.
Довідка УНІАН
Найдавніша згадка про церкву в селі Теремно є в люстрації Луцької єпископії за 1607 р., де записано, що у селі Теремно знаходився замок та церква Воздвиження Чесного Хреста. Литовський князь Любарт Гедемінович подарував село соборній церкві св. Іоанна Богослова, яка знаходилася у Верхньому замку м. Луцька. З цього часу село Теремно переходить у володіння Луцьких владик.
Св. Хрестовоздвиженський храм села Теремно пережив дві світові війни. У 1962 р., напередодні Пасхи Христової, служби в храмі припинилися. У 1977 р. храм був знятий з реєстрації, а у 1982 р. документально був підготовлений до знесення.
Відновлювальні будівельні роботи розпочалися при настоятелеві храму протоієреєві Анатолії ОПАНАСИКУ, який очолював їх до 2002 року. Будівництво завершив настоятель, секретар Волинської єпархії, протоієрей Миколай БОНДАРУК.