У Києві 17 липня, в день 91-х роковин вбивства останнього Російського Царя Миколи II і його сім`ї, канонізованих Російською Православною Церквою як святих мучеників, відбулася Хресна хода.

Як повідомляє Україна Православна www.pravoslavye.org.ua/index.php, перед початком Хресної ходи в Києво-Печерській Лаврі біля могили судді Василя Кочубея і полковника Іванна Іскри, (були страчені гетьманом Мазепою за викриття його зради і поховані біля Трапезної Церкви Києво-Печерської Лаври 17 липня 1708 року), відбулася панахида.

Хресна хода пройшла пам`ятними "царськими місцями" Києва - Маріїнський палац і Європейська площа. Потім Хресна хода вийшла на Хрещатик, де у будівлі Київради і Київської міської адміністрації, православні віруючі розвернули плакати: «Немає вулиці Іуди-Мазепи в Києві», «Прославляння зрадника-клятвопорушника - аморальне», «Пам`ятник Мазепі - це пам`ятник Іуді» та інші. Організатори Хресної ходи передали листи на ім’я мера Києва, а також на ім’я всі керівників депутатських фракцій Київради з вимогою перейменувати вулицю, на якій розташована Києво-Печерська Лавра (нині - вул. І.Мазепи). Крім того, в своєму листі учасники Хресної ходи вимагали від української влади не допустити зведення пам`ятника Мазепі, який за попередньою інформацією, мають намір встановити вже цього року.

Відео дня

Хресна хода була організована Православним братством Олександра Невського, Союзом Православних братств України, Всеукраїнською громадською організацією «Православний вибір», Київською організацією СРН та ін.

Цього року Хресна хода зібрала близько двох тисяч православних віруючих зі всіх регіонів України.