«Сьогодні у нас біля 12 тисяч громад, 200 монастирів, 20 навчальних закладів. Це менше ніж половина "дорепресивного" рівня, але Українська Православна Церква була й залишається найбільшою Церквою України», – підкреслив Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Володимир в інтерв`ю газеті« Вісті».
Про це він повідомив, відповідаючи на запитання щодо зростання кількості протестантських громад на сході України й у Києві (чи не прагнуть зарубіжні місіонерські центри перебільшити свої успіхи). Зокрема, у своїй відповіді Предстоятель відзначив, що УПЦ не веде статистику протестантських громад «і ніколи ні з ким не змагалася в організації громад». Водночас, на думку Владики Володимира, для багатьох закордонних релігійних центрів Україна є місіонерським ґрунтом, де, якщо колись і була своя православна віра, то її витоптав сімдесятирічний атеїстичний режим.. Це більшою мірою стосується промислових регіонів, де зруйновано мало не всі православні храми.
«Відомо, що, наприклад, в Запорізькій області під час хрущовських гонінь вирішили перевиконати постанови партії та уряду й одночасно закрили 92 відсотки православних парафій, – сказав Митрополит Володимир. – Тому сьогодні в мільйонному місті менше православних храмів, ніж у сільському районі».
За словами Предстоятеля УПЦ, нині щорічно «кілька тисяч проповідників приїжджають в Україну, насамперед у промислові центри».
За даними Держкомітету у справах релігій, до 2008 року в УПЦ щорічно збільшувалася кількість парафій у середньому на 400 у минулому році – на 200, повідомляють« Вісті».