У Києво-Печерській лаврі відбувся семінар, на якому було презентовано “Основи вчення Руської Православної Церкви про гідність, свободу і права людини” в українському перекладі. Як повідомляє кореспондент УНІАН, документ ґрунтується на основі Святого Письма і багатовікового досвіду Церкви та містить погляд Православної Церкви на права людини, свободу та гідність. “Основи...” було розроблено робочою групою під керівництвом Патріарха Московського і всієї Русі Кирила і ухвалено на Архієрейському Соборі РПЦ, що відбувся у Москві у червні минулого року.

Зокрема, провідне положення “Основ...” полягає в тому,  що «категорія свободи пов’язана з відповідальністю, а захист індивідуальних прав людини має гармонічно поєднуватись з повагою до релігійних почуттів віруючих та традиційних моральних засад суспільства».

Учасники семінару відзначили обґрунтованість та толерантний характер документа й рекомендували його до використання в правозахисному русі та розбудові демократичного і відкритого суспільства в Україні.

Відео дня

Щодо виходу в світ української версії «Основ вчення Руської Православної Церкви”, Архімандрит Кирил (ГОВОРУН) відзначив необхідність існування інституції, яка б надала можливість церкві долучатися до правозахисної діяльності.

Омбудсмен Ніна КАРПАЧОВА назвала «Основи…» цивілізаційним документом, "адже в ньому йдеться про вічні категорії - добра, зла, свободи, гріха...". "Ми не можемо втратити тисячолітні духовні надбання Павославної Церкви", - підкреслила Н.КАРПАЧОВА. Водночас вона зазначила, що фундаментальні світові документи про права людей не суперечать вченню РПЦ.

Говорячи про представлений документ, голова союзу жінок «За права дітей» Валентина СЕМЕНЮК-САМСОНЕНКО підкреслила: «Може, хтось каже, що у нас немає національної ідеї – та тут є все, що сьогодні нам потрібно (про документ. – УНІАН).

Виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим ВАСІН звернув увагу, що «права людини знаходять релігійне відображення, мають Євангельський початок». На його думку, погляд Перкви на права людини важливий не лише для самої церкви, а й держслужбовців, керівників та юристів, які працюють з православними людьми.

Голова Держкомнацрелігій Юрій РЕШЕТНІКОВ висловив переконання, що церкві по праву повинна відводитися місія участі у обговоренні суспільних питань.

Правозахисники привітали появу документу і запропонували розробити положення громадської ради УПЦ.

Разом з тим, представник правозахисної організації «Спільна мета» Руслан БОРТНІК, вважає, що у документі було б доцільно детальніше прописати право бути вільним від катувань і право на працю.

У семінарі-презентації візяли участь екс-президент України Леонід КУЧМА, високопосадовці, народні депутати України, представники правозахисних рухів та духовенство.

Як повідомляв УНІАН, Українська православна церква Московського патріархату відкриє центр “Православний правозахист”, що надаватиме правові консультації віруючим.

Центр буде створено на основі громадської організації «Православний правозахист», яку очолює Олег ШЕЛУДЧЕНКО.