У нинішньому році Мгарський Спасо-Преображенський монастир відзначає 390-річчя з дня свого заснування.

За чотири століття Свята обитель побачила чимало: славу, розорення і воскресіння. Обитель є центром духовно-релігійного життя  Полтавщини.

З Мгарським монастирем пов’язані славні діла та імена світочів Православ’я — засновника обителі митрополита Ісайї (Копинського) святителів Афанасія Лубенського чудотворця, Іосафа Бєлгородського, преподобномучеників мгарських.

Відео дня

До складу монастирського комплексу належать зведені у різні части Преображенський собор, приміщення келій (не збереглося), цегляна монастирська огорожа, дзвіниця, будинок настоятеля, готель з кінним двором, тепла Благовіщенська церквп. Ансамбль значно постраждав у роки Великої Вітчизняної війни і в радянські часи, коли монастир було закрито. Окрім того, монастир мав кілька скитів.

У 1993 році монастир було повернено Православній Церкві. З ошатного архітектурного ансамблю  до 1993 року збереглися: Преображенський собор, дзвіниця, Благовіщенська церква, руїни настоятельського корпусу (реконструкція завершена в 2008), келійний корпус ХVIII століття, скитська церква свт. Афанасія і частина огорожі (реконструкція фасаду другого ярусу проведена у 2008 р.). Особливої уваги варті мгарські печери, викопані ще в XI столітті, і які тягнуться аж до Лубенського пагорба.

Сьогодні Мгарський монастир, як і в досоціалістичні часи, притягує до себе дедалі нових монахів , послушників, паломників. Богослужіння проводиться справно за статутом  щоденно. Братія залучена до різноманітних монастирських справ. Монастир відкритий для паломників.

За матеріалами сайту Мгарського Спасо-Преображенського монастиря