Сьогодні, 9 липня, в день вшанування Тихвінської ікони Божої Матері виповнилося 43 роки архієрейської хіротонії Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Володимира. Про це кореспонденту УНІАН повідомив прес-секретар Предстоятеля УПЦ Протоієрей Георгій КОВАЛЕНКО.

По закінченні урочистого богослужіння в Києво-Печерській Лаврі, яке очолив Блаженнйший Митрополит Володимир, присутні вітали Предстоятеля з особистим святом.

«Саме в цей день у 1966 році в Успенському соборі Троїце-Сергієвої Лаври відбулася єпископська хіротонія Володимира (Сабодана). Тоді новопоставленому єпископу визначили бути єпископом Звенигородським, вікарієм Московської єпархії, з дорученням виконувати обов’язки представника РПЦ у Всесвітній Раді Церков», - розповів отець Г.КОВАЛЕНКО

Відео дня

Як свідчить біографія Митрополита Володимира, у 1968 році його призначили на Переяслав-Хмельницьке вікаріатство Київської єпархії. В 1969-1973 роках майбутній Митрополит ніс послух єпископа Чернігівського і Ніжинського, тимчасово керуючим Сумською єпархією. А у 1970-1973 роках - був редактором єдиного в Україні церковного журналу «Православний вісник».

Далі, протягом майже 20 років, Володимир (Сабодан) перебував поза межами України: був ректором Московської духовної академії; екзархом Західної Європи; керуючим справами Московської Патріархії та постійним членом Священного Синоду РПЦ; очільником та членом Комісій по святкуванню 1000-річчя Хрещення Русі, з питань християнської єдності, з питань вивчення матеріалів з реабілітації духовенства та мирян, репресованих у роки гонінь на Церкву.

28 травня 1992 року на Харківському Архієрейському Соборі УПЦ Володимира (Сабодана) було обрано Предстоятелем Української Православної Церкви.

Митрополит Володимир був кандидатом на Патріарший престол у 1990 та 2009 роках, але перед останніми виборами Патріарха заявив, що вважає за краще залишитися Митрополитом Київським.