Голова Сумської облдержадміністрації Микола ЛАВРИК закликав громадськість і представників місцевої влади в найкоротший термін відбудувати Храм Покрови Пресвятої Богородиці в Шостці, який постраждав від пожежі в ніч з 30 червня на 1 липня, передає кореспондент УНІАН.

Для цього він ініціює створення благодійного фонду, на рахунок якого всі небайдужі можуть перераховувати кошти. Як повідомили у прес-службі Сумської ОДА, М.ЛАВРИК заявив, що зробить перший внесок, перерахувавши половину своєї місячної заробітної плати.

«Не можна відбирати у людей віру і можливість помолитися рідною мовою.

Відео дня

Це право кожного громадянина демократичної держави, тому цей ганебний

вчинок розцінюється як замах на духовність», – процитували у прес-службі слова М.ЛАВРИКА.

Як зазначили у прес-службі, «церква майже вщент згоріла, особливо ж постраждала внутрішня частина: вогнем знищено 40 ікон, все церковне приладдя, багата

бібліотека».

За інформацією правоохоронців, на сьогодні відпрацьовується дві версії щодо факту пожежі в церкві. Перша пов’язана з умисним підпалом на релігійному ґрунті. Друга розглядається як

хуліганські дії.

Як зазначив міський голова Шостки Микола НОГА, «у місті не спостерігалося гострих міжконфесійних конфліктів», тому він більше схиляється до другої версії.

За словами начальника Управління МВС України в Сумській області Олександра МОСКАЛЬЧУКА, злочин буде розкрито у найкоротші терміни: вже визначено коло підозрюваних осіб, наразі триває слідство.

М.ЛАВРИК висловив сподівання, що подібний інцидент більше не повториться. Що ж до церкви, то «її обов`язково відбудують, і вона буде значно кращою від попередньої», запевнив посадовець.

Як передавав УНІАН, у ніч з 30 червня на 1 липня близько 03.00 у місті Шостці через підпал згоріла Покровська дерев’яна козацька церква УПЦ КП. Храм освятив Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет наприкінці 2006 року.