В Охтирці (Сумська область) цього року святкування явлення Охтирської чудотворної ікони Божої Матері – 15 липня – встановлено вихідним днем. Таке рішення прийняла сесія Охтирської міської ради "з метою створення сприятливих умов для святкування 270-річчя від дня явлення чудотворної ікони", повідомляє кореспондент УНІАН з посиланням на інформацію прес-служби.

Зокрема, це рішення стосується виконавчих органів міської ради, підприємств, організацій та установ, що перебувають у комунальній власності. Цей день  має бути відпрацьовано 18 липня 2009 року. Зробити 15 липня вихідним днем також рекомендовано фізичним особам-підприємцям, керівникам підприємств, організацій та установ інших форм власності міста.

Довідка УНІАН-Релігії

Відео дня

Явлення Охтирської чудотворної ікони Богоматері відбулося 2(15) липня 1739 року. Це майже єдина ікона серед образів Богородиці з датою явлення та зображенням імператорського сим¬волу – двоголового орла, що є її визнанням „государя¬ми всеросійськими" і знаком Торжества Православ`я.

Як відомо з історичних джерел, Охтирка була заснована 1641 року за царя Олексія Михайловича. До того часу ця територія пе¬ребувала під владою Польщі та кримських татар.

На початку XVIII ст. в Охтирці була давня дерев`я¬на церква на честь Покрови Пресвятої Богородиці, в якій правив священик Даниїл (Полянський) – «муж побожний, простий, життя смиренного і благочестивого». Саме йому довелося бути свідком обретення чудо¬творного образу. У літописах говориться, що на власному подвір’ї, яке густо заросло травою і дикою ромаш¬кою, під час косіння він побачив ікону, що стояла у траві. Від неї йшло яскраве сяйво, і священик, «...сотво¬рив на себе крестное знаменне, начал читать пришедший ему на память кондак празднеству Рождества Богородицы». Про цей випадок священик Даниїл нікому не сказав і заніс ікону в дім, а через три роки, коли сяйво навколо образу повторилось, переніс її до храму.

Ікона зцілювала людей від багатьох хвороб, найбільше від лихоманки. Вона є також покровителькою сиріт, до неї звертаються за благословенням у державних справах. За наказом імператриці було записано і перевірено 324 випадки зцілення людей від тяжких хвороб. 1751 року Синод визнав Охтирську ікону Богоматері чудотворною.

У цьому образі втілено кращі традиції іконопису епохи українського бароко та класицизму.

Цікаво, що задовго до чудодійного явлення Охтирської ікони Божої Матері, у той самий день (тобто 2 липня), відбулися інші знаменні події: 458 року святи¬тель Геннадій переніс „чесну Ризу Богоматері" у Влахернський храм (Константинополь), були явлені чу¬дотворні образи Феодотіївської (1487) та Пожайської (1674) ікон Богородиці.