На Черкащині побудують перший храм на честь святого праведного Петра Калнишевського. Як повідомляє кореспондент УНІАН, церква на честь останнього кошового отамана Запорізької Січі постане в козацькому краю в Холодному Яру у хуторі Буда неподалік від тисячолітнього дуба Максима Залізняка на території Національного історико-культурного заповідника „Чигирин”.

Місце під побудову цього храму освятив архиєпископ Черкаський і Чигиринський Української Православної Церкви Київського Патріархату Владика Іоан.

Довідка УНІАН

Відео дня

Освячений Помісний Собор Української Православної Церкви Київського Патріархату минулого року канонізував Петра Калнишевського і приєднав його до лику святих.

Петро Калнишевський (1690-1803) — останній кошовий отаман Запорозької Січі у 1762, 1765—1775 роках. Народився у селі Пустовійтівка біля міста Ромни. Походив з української шляхти Лубенського полку. Відстоював права Запорожжя, задля чого неодноразово їздив до Петербурга. Намагався посилити свою владу і обмежував права старшини та козацької ради. Дбав про поширення хліборобства і торгівлі у запорозьких степах і тим самим перешкоджав планам Росії в колонізації причорноморських степів та посиленні російської присутності в Україні. Завдяки його турботам у дикому степу виростали нові села — так, зокрема, виникло й село Петриківка на Дніпропетровщині, назване на честь кошового.

Скориставшись тим, що Військо Запорозьке було на турецькому фронті, у 1775 р. російські війська за наказом уряду оточили Січ. Не маючи сил боронитися, Калнишевський змушений був здати фортецю без бою. Разом зі старшиною його було заарештовано і ув`язнено в Соловецькому монастирі. З 1801 р, після звільнення, залишився ченцем у монастирі, де і помер на 113 році життя.