Президент Палестини Махмуд Аббас і патріарх Московський і всієї Русі Кирил (архів) / tass.ru

Збереження особливого статусу Єрусалиму і гарантії для різних релігій - головна умова для збереження миру на цих землях. Про це сказав Патріарх Кирил у середу на зустрічі з президентом держави Палестина Махмудом Аббасом у патріаршій резиденції у Даниловому монастирі.

На зустрічі Патріарх вказав також на особливу роль і значення держави Палестина у близькосхідному врегулюванні, повідомляє patriarchia.ru.

У ході розмови Патріарх зазначив, що в минулому році відзначалося 170-річчя постійної присутності Руської Православної Церкви на Святій Землі та заснування Руської духовної місії в Єрусалимі.

Відео дня

«Місія була заснована у XIX столітті для того, щоб допомагати нашим паломникам, які у той час у величезній кількості відвідували Святу Землю; це служіння підтримки паломництва триває й сьогодні», - зазначив Патріарх.

Патріарх Кирил висловив переконання, що ключ до умиротворення на землях біблійної історії лежить у врегулюванні відносин між Палестиною та Ізраїлем, підкресливши: «Ми глибоко переконані в тому, що міцний мир повинен бути досягнутий шляхом переговорів з урахуванням законних інтересів сторін при розумінні того, що повинен бути збережений особливий статус Єрусалиму і міцно гарантовані гідні умови для здійснення релігійної діяльності у Святому місті».

Особливе занепокоєння у Російської Церкви викликає те, що в результаті військових дій гинуть мирні жителі, руйнуються релігійні святині та пам'ятники архітектури.

«Як у Сирії, так і в Іраку великої шкоди завдано релігійним об'єктам: храмам, мечетям; у тому числі були зруйновані чудові пам'ятки древньої архітектури. Під час військових дій гинули і мусульмани, і християни», - висловив Патріарх співчуття сім'ям загиблих, які невинно постраждали у цьому конфлікті.

Він також звернув увагу на те, що християни на Близькому Сході являють собою меншість, і тому втрати християнського населення особливо чутливі.

«Дуже велика кількість християн покинули Ірак, багато були вбиті у результаті військових дій, багато залишили місце проживання. Я у першу чергу маю на увазі північ Іраку, Мосул і оточення цього міста, але і в Сирії також дуже великі втрати серед християнської громади», ― констатував Владика. На його переконання, дуже важливо відновити або заново звести християнські храми і мечеті, які постраждали в результаті військових дій.

У свою чергу в розмові з Патріархом Президент Палестини висловив співчуття у зв'язку з трагедією, що сталася 11 лютого. Махмуд Аббас також зазначив, що між палестинським керівництвом і Руською Церквою склалися традиційно добрі відносини. Була також висловлена надія на подальше збільшення числа російських паломників, які відвідують Святу Землю.

«Хотів би підтвердити, що християни, які проживають у Палестині, не є меншістю ― ми розглядаємо їх нарівні з усіма іншими представниками інших релігій; це наші громадяни, які користуються всіма правами», ― запевнив Махмуд Аббас.

Палестинський лідер також зазначив, що керівництво країни приділяє однакову увагу релігійним святам трьох авраамічних релігій. «Ми відвідуємо такі свята, беремо участь в їх організації», ― розповів він.