Митрополит Іларіон / anna-news.info

Голова відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон (Алфєєв), відповідаючи на питання грецького церковного агентства новин «Ромфеа», порушив ряд тем, що стосуються Української Православної Церкви.

Текст інтерв'ю опубликваний на сайті ВЗЦЗ РПЦ.

"Для православних Росії та Білорусі Україна – це не чужа країна. Київ – це колиска руського Православ'я і найдавніша кафедра Руської Православної Церкви. З глибоким співчуттям ми спостерігаємо за подіями останніх років у цій країні: нестабільність, збройний конфлікт на Донбасі, пов'язана з цим радикалізація політичної атмосфери. Українська Православна Церква – найбільша конфесія країни, вона залишається поза політикою і не підтримує жодну зі сторін конфлікту. Це дозволяє їй зберегти миротворчий потенціал, реально об'єднує Україну...", - сказав владика Іларіон.

Відео дня

Він також згадав про законопроекти, які дискримінують віруючих УПЦ.

"Уявіть собі, що почнеться, якщо, наприклад, влада Греції поставить завдання приєднати канонічну Елладську Православну Церкву до одного з місцевих неканонічних утворень? Скажімо, храми канонічної Церкви в Греції насильно, за підтримки поліції, почнуть передавати так званим «старостильникам» під приводом того, що таким нібито є бажання частини віруючих? Саме це нині відбувається в Україні. Більше того, в Україні намагаються легалізувати цей процес шляхом прийняття кількох законопроектів, які дискримінують віруючих Української Православної Церкви", - розповів митрополит Іларіон.

Владика також прокоментував бажання створення єдиної помісної церкви.

"Прихильники цього проекту, і представники Української греко-католицької церкви починають відкрито говорити про те, що мета примусового об'єднання православних України – це їх подальше приєднання до греко-католицької унії. Вплив греко-католицької церкви на становище Православної Церкви в Україні має прихований характер, але його не можна недооцінювати. Ви чули про звернення до Святішого Патріарха Варфоломія з проханням про надання автокефалії, яке направив минулого року український Парламент? Усі ініціатори цього звернення відомі, і більшість з них – греко-католики", - підкреслив Глава ВЗЦЗ РПЦ.

Владика Іларіон також розповів, як вирішити проблеми церковної єдності.

"На нещодавній зустрічі з представниками Української Православної Церкви Святіший Патріарх Варфоломій підкреслив, що проблеми церковної єдності можна вирішити лише канонічними, а не політичними методами. Такої ж позиції дотримуються і Предстоятелі інших Помісних Православних Церков, які неодноразово висловлювали підтримку Українській Православній Церкві. Основна загроза міжконфесійному миру в Україні – це втручання політиків у внутрішнє життя Церкви. Ми вдячні нашим православним братам, що вони бачать цю загрозу православ'ю України, і просимо їх молитися про повернення миру та взаєморозуміння в цю країну", - сказав він.