У Відні відбулася конференція, присвячена другій річниці зустрічі Папи Франциска і Патріарха Кирила / mospat.ru

У другу річницю зустрічі в Гавані Патріарха Кирила та Папи Римського, 12 лютого, відбулася міжнародна конференція, присвячена становищу християн на Близькому Сході.

Як повідомляє служба комунікації ВЗЦЗ РПЦ, форум, організований за участю католицької архиєпархії Австрії, відбувся в Архієпископському палаці Відня.

Конференція відкрилася виступом Віденського архиєпископа кардинала Крістофа Шенборна. Він розповів про значення гаванської зустрічі, особливо відзначивши, що це історична подія, яка стала посланням для всіх християн і людей доброї волі.

Відео дня

Потім прозвучала доповідь голови ВЗЦЗ митрополита Волоколамського Іларіона, присвячена положенню гнаних християн, реалізації практичної православно-католицького взаємодії в цій галузі, а також діяльності РПЦ, спрямованої на підтримку нужденних. Митрополит Іларіон представив присутнім каталог зруйнованих християнських храмів, підготовлений спільними зусиллями Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату та католицької організації «Допомога Церкві в біді». Брошура містить дані про 30 об'єктів.

У своїй доповіді владика Іларіон розповів про найбільшу гуманітарну акцію, здійснену днями в Сирії Міжрелігійної робочою групою.

2

Кардинал Курт Кох ознайомив учасників з гуманітарною діяльністю Римо-Католицької Церкви на Близькому Сході, особливо в Сирії й Іраку. Значну частину своєї доповіді кардинал присвятив осмисленню феномену християнського мучеництва.

Далі виступили ієрархи християнських Церков Сирії. Єпископ Дамаска Армаш Налбандян розповів про становище християн у Сирії, де протягом 7 років руйнуються церкви, викрадаються духовенство і миряни, християни залишають рідні землі. За даними ієрарха, 60% місцевих християн втратили свої будинки, лише серед вірменської громади Сирії вбито понад 200 осіб, 450 поранено. 120 осіб викрадено, знищені тисячі будинків, 70 церков було зруйновано, понад 50 християнських будівель пошкоджено.

Єпископ Армаш Налбандян закликав християнські Церкви сприяти збереженню християнської присутності на Близькому Сході, в тому числі шляхом молитви. Ієрарх висловив подяку за солідарність, виявлену православними та католиками.

Маронітський єпископ Захле Джозеф Муавад розповів про непросту громадську та гуманітарну ситуації в Лівані, де знаходяться 2 мільйони біженців з Сирії.