Братство виникло у 1918 році в день вбивства священномученика Петра Скипетрова/ mitropolia.spb.ru

В Олександро-Невській лаврі Санкт-Петербурга з 1 по 6 лютого відбулися  святкові заходи, присвячені 100-річчю заснування Олександро-Невського братства.

Святкування розпочалися у день пам'яті священномученика Петра Скипетрова, який став днем заснування братства, повідомляє mitropolia.spb.ru.

Вітаючи учасників вечора, присутніх у Святодухівському центрі, голова правління братства, намісник лаври єпископ Кронштадтський Назарій сказав: «Сто років ― важлива дата. Братство виникло у 1918 році само собою, за обставинами ― у день вбивства отця Петра, коли сотні людей збіглися в лавру, щоб захистити святиню від безбожної влади. Братство виникло не на порожньому місці: і до 1917 року в місті, у тому числі при лаврі, діяли гуртки з вивчення Священного Писання, православного богослужіння»

Відео дня
Майже всі керівники братства загинули в 1936-1938 роках

Владика відкрив фотовиставку, присвячену 100-річчю братства, у залі духовно-просвітницького центру, і представив Олену Антонову, дружину нащадка протоієрея Петра Скипетрова ― керівника оркестру Володимирської обласної філармонії Анатолія Антонова.

Вона розповіла про роботу над книгою «Петро Скипетров: хресний шлях священномученика», що вийшла у Володимирі. Матеріали збиралися протягом десяти років.

Далі була представлена книга історика Михайла Шкаровського «Сто років Олександро-Невського братства: історія і сучасність». Автор зазначив, що монастир проіснував до 1933 року: його хотіли закрити першим, а закрили останнім завдяки мужності людей, що не дали це зробити в 1918 році. Після похорону отця Петра і Хресного ходу майбутні члени братства зібралися в лаврі і клялися на мощах святого Олександра Невського не допустити осквернення святині.

«Молоді одухотворені ієромонахи створили унікальну організацію, ― сказав історик. ― Митрополит Петроградський Веніамін (Казанський) надав братчикам свою Хрестову церкву в приміщенні єпархіального управління. У 20-ті всі братства були розгромлені, крім Олександро-Невського. Воно частково відродилося після війни в Середній Азії навколо єдиного вцілілого керівника ― єпископа Гурія (Єгорова), згодом митрополита Ленінградського.

У 2008 році братство було відтворено як міжрегіональна організація / mitropolia.spb.ru

Владика Назарій додав, що нинішні урочистості з'єднує нове і старе братство: так, ікони новомучеників ― небесних покровителів братства ― брали участь у Хресній ході, яка була здійснена 1 лютого.

«Ми чекаємо від усіх, хто щось почує про братство, нових відомостей: і в Санкт-Петербурзі, і в місцях, куди були вислані братчики. У деяких єпархіях збирають документи для канонізації мучеників, у нас іде робота над загальною іконою членів братства, прославлених у лику святих, і ми залишили місце для нових святих, які будуть канонізовані», ― сказав владика.

Олександро-Невське братство ― об'єднання мирян і священнослужителів. Його післяреволюційна історія завершилася в 1932 році, коли колегія ОДПУ винесла вироки підсудним ― від позбавлення права проживання в Ленінграді і Ленобласті на три роки до десяти років таборів. Майже всі керівники братства загинули в 1936-1938 роках. У 2008 році братство було відтворено як міжрегіональна організація. Велика увага в її діяльності приділяється збереженню пам'яті про подвиг новомучеників.