/ mogeparhia.by

У свято Собору новомучеників і сповідників Руської Церкви, 4 лютого, архієпископ Могилівський і Мстиславській Софроній звершив Божественну Літургію у храмі Царствених страстотерпців, усіх новомучеників та сповідників Руської Церкви у місті Могильові.

Після богослужіння був звершений Хресний хід з іконою Царствених страстотерпців до місця, де в Могильові розстрілювали людей під час кривавих репресій у 20-х і 30-х роках XX століття. Тут архієпископ Софроній виголосив проповідь, а потім була відслужена панахида про «усіх невинно від богоборців у роки гонінь постраждалих», повідомляється на сайті Могилевської і Мстиславской єпархії БПЦ.

Відео дня
/ mogeparhia.by

Місце, де радянська влада розстрілювала репресованих – «Кінські могилки» - здавна було скотомогильником. За Радянської влади у передмісті Могильова був утворений колгосп, і скотомогильник обнесли високим парканом. Ночами за цей паркан заїжджали машини, чулися приглушені голоси, кілька пострілів, і машини виїжджали, - так у скотомогильнику таємно розстрілювали людей.

/ mogeparhia.by

Першими в цю землю на початку 20-х років лягли отець Миколай, настоятель найближчої церкви і кілька ксьондзів. Потім скотомогильник поповнювався все активніше — і віруючими і атеїстами, і цивільними і військовими. Поки відомі прізвища лише п'яти жертв, загиблих у «Кінських могилках».

У минулому році на могильнику було встановлено освячений Православною Церквою шестиметровий хрест.