Архієпископ Севастійський Феодосій / hcef.org

Архієпископ Севастійський Феодосій (Аталлах Ханна), ієрарх Єрусалимської Православної Церкви, прокоментував в інтерв'ю виданню «Times of Israel» недавнє рішення муніципалітету Єрусалиму про оподаткування майна християнських церков, присутніх у місті.

Як повідомляє "Седмиця", ієрарх арабського походження сказав: «Ізраїль не має права втручатися в церковні справи. Ця ініціатива спрямована на те, щоб «спустошити» Єрусалим, позбавивши його християнських інститутів. Нині Єрусалим є об'єктом «великої змови».

Церкви були в Єрусалимі до того, як був створений Ізраїль, і вони завжди були звільнені від сплати податків, особливо під управлінням Йорданії і за британським мандатом. Відтепер окупаційна влада (Ізраїль) намагається змінити цю реальність, бо вони хочуть розширити свій контроль над Єрусалимом, послабити і маргіналізувати присутність у місті християн зокрема, а також арабів і мусульман в цілому.

Відео дня

Ми не погодимося з цими несправедливим і підозрілим рішеннями. Ми не співпрацюватимемо з цим ізраїльським рішенням, і ми не піддамося ізраїльському тиску та шантажу».

Місто Єрусалим має лише незначні податкові надходження, так як більша частина населення міста не обкладається податком – це третина населення, що складається з палестинських арабів, і ще третина – ультра-ортодоксальні євреї. Саме з цієї причини місто сподівається отримати у свій бюджет податкові надходження з земельних володінь християнських громад, а також власності ООН. Муніципалітет Єрусалиму вважає, що угоди про звільнення від податкових виплат, укладені між Державою Ізраїль та християнськими громадами, не зачіпають і не пов'язують муніципалітет міста.