Представники УПЦ взяли участь у зустрічі з послами країн

В Будинку митрополита Національного заповідника «Софія Київська» 6 лютого відбулася зустріч представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з послами та представниками посольств країн «Великої сімки». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт ВЗЦЗ.

Серед високоповажних очільників іноземних дипломатичних місій були присутні: посол Канади Роман Ващук, посол Японії Сумі Шігекі, посол Великобританії Джудіт Гоф, посол США Марі Йованович, голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хюґ Мінґареллі, посол Німеччини Ернст Райхель, посол Італії Давіде Ла Чечіліа та заступник голови дипломатичної місії Франції Крістоф Ле Ріголер.

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія в зустрічі взяв участь заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич та співробітник Відділу протоієрей Віталій Поліщук.

Відео дня

У ході зустрічі було обговорено питання свободи віросповідання та державно-конфесійних відносин у міжнародному вимірі. Також йшлося про участь релігійної спільноти України в процесі реформ і подолання корупції у нашій державі.

2

Під час зустрічі Посол Канади в Україні Роман Ващук зазначив, що одним із завдань сучасної дипломатії є активна підтримка процесу національного примирення та діалогу і необхідність будувати мости між людьми.

Продовжуючи цю тему, протоієрей Миколай Данилевич у своєму виступі зазначив, що подібні завдання належать і до компетенції Церкви. Сьогодні лише релігійні структури загалом і Українська Православна Церква зокрема, як найбільша релігійна спільнота країни, зберегли можливість для національного діалогу. В даний історичний момент надзвичайно важливо будувати мости, а не руйнувати їх. Свідченням і підтвердженням такої діалогічності Церкви є обмін полоненими, який відбувся вкінці минулого року за активної участі УПЦ.

Разом з тим, представник ВЗЦЗ заявив: «ми занепокоєні ростом радикалізму в релігійній сфері нашої країни. Протягом останніх днів в Києві радикали демонтували поклінний хрест на місці зруйнованого більшовиками храму. У Львові радикали підпалили храм нашої Церкви». На думку священика, за цими подіями можуть стояти певні сили, які намагаються використати церковний фактор в політичній боротьбі. Також є підстави думати, що з допомогою інформаційних скандалів, регулярність яких стала особливо явною з початку 2018 року, є намагання зруйнувати цей місток для діалогу та скомпрометувати Церкву.

Звертаючись до Послів країн «Великої сімки», протоієрей Миколай Данилевич попросив донести цю занепокоєність і бачення ситуації до столиць країн, які вони представляють, і підкреслив, що будь-які реформи мають успіх лише тоді, коли в суспільстві панує мир і стабільність.