7

У Києво-Печерській лаврі 7-8 лютого відбудеться Міжнародна конференція, присвячена 100-річчю мученицької кончини священномученика Володимира (Богоявленського), митрополита Київського і Галицького та 100-річчю богоборчих гонінь на віру. У рамках конференції у лаврі також відкриється фотовиставка, присвячена діяльності священномученика Володимира і його прославдення Церквою.

Рівно сто років тому, 7 лютого 1918 року, з мученицької смерті священномученика Володимира (Богоявленського) почалася епоха  гонінь на Православну Церкву. Саме у цей день у Києво-Печерській Лаврі відбудеться відкриття Міжнародної конференції «Київський митрополит сщмч. Володимир (Богоявленський) і початок гонінь на Православну Церкву у ХХ столітті».

Організаторами заходів виступають Свято-Успенська Києво-Печерська лавра, Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник та Міжнародний інститут афонської спадщини.

Відео дня
7

У конференції візьмуть участь понад 40 науковців з одинадцяти країн світу: України, Білорусії, Польщі, Росії, Молдови, Румунії, Чехії, Сербії, Франції, Великобританії і США. Буде представлено і розглянуто нові відомості на основі архівних джерел про життя і мученицьку смерть київського митрополита Володимира (Богоявленського), а також факти історії гонінь, репресій проти Церкви і духовенства в СРСР.

Організатори конференції зазначають, що метою є не тільки вивчення спадщини і мученицького подвигу митрополита Володимира (Богоявленського), але також вивчення, узагальнення та систематизація свідоцтв і джерел з історії гонінь на Православну Церкву і репресій проти православного духовенства у радянський час.

У рамках конференції науковці виступлять з доповідями про маловідомі факти зі слідчих справ та інших архівних джерел про вбивство священномученика митрополита Володимира, розкажуть про обстановку, яка панувала у той час як у церковній огорожі, так і в усьому суспільстві, про реакції вищого церковного правління щодо загибелі свого почесного голови сщмч. митр. Володимира (Богоявленського).

Також вчені розкажуть про методи, які використовував атеїстичний комуністичний режим проти окремих віруючих і Церкви в цілому, і з яким терпінням і стійкістю переносили гоніння вірні чада Православної Церкви.

Крім того, в рамках відзначення ювілею у Трапезній палаті храму преподобних Антонія та Феодосія Печерських на території Києво-Печерської Лаври відкриється фотовиставка, присвячена діяльності священномученика Володимира (Богоявленського) і його прослави Церквою.

Конференція відкриється Божественною літургією у Трапезному храмі лаври, де будуть перебувати мощі священномученика Володимира.

Міжнародну конференцію урочисто відкриє Предстоятель УПЦ, Блаженніший митрополит Онуфрій.