Сьогодні на Сумщині (село Нова Слобода Путивльського району) у Софронієво-Молченському чоловічому монастирі було прославлено чотирьох подвижників, які в різні часи несли послух у цій обителі: архімандрита Феодосія (МАСЛОВА), ієромонаха Серапіона, монаха Софронія (БАТОВРІНА) – у лику преподобних;  послушника Сергія ТИХОНОВА – як Христа ради юродивого.

Як повідомляє офіційний веб-сайт Української Православної Церкви, урочистості очолив Предстоятель УПЦ Митрополит Володимир.

«Той, хто милосердний, ніколи не лишається благ, той, хто милосердний, добуває собі шлях у Царство Боже. Отож, нехай Господь наш Іісус Христос буде, як і раніше милостивим до нас грішних, нехай милість Божа розповсюдиться на весь людський рід. Нехай Господь благословить і примножить нам дар милосердя, щоб ми, будучи милосердними до інших, самі здобувати у Бога благодать та істину за наші недостойні і немилосердні справи», –  звернувся до прочан Первосвятитель.

Відео дня

За богослужінням було відправлено останню панахиду по спочилим подвижникам, зачитано рішення Священного Синоду УПЦ і життєпис прославлених святих, після чого – заспівали тропар, кондак та величання новопрославленим.

Насамкінець Митрополит Володимир поздоровив вірян із визначною подією.

«Щойно всі  присутні на цьому святому місці звершили Божественний акт приєднання до лику святих нових угодників Божих, які своїм життям, стражданнями та хрестоносінням умолили Бога, і Господь прийняв їхню жертву, і нині ця жертва буде нашою запорукою перед Богом на Страшному суді», – сказав Блаженніший Владика.

Як нагадує джерело, Священний Синод Української Православної Церкви благословив для місцевого прославлення та шанування Молченських старців – рішенням від 14 квітня 2009 року (журнал № 25).

Довідка УНІАН

Як свідчать церковні документи, преподобний Софроній (БАТОВРІН) відродив і зміцнив давню Молченську пустинь. Попри даровані йому Богом таланти, старець вважав себе недостойним священства і помер простим ченцем.

Преподобний Серапіон –  продовжувач починань старця Софронія. Відомий чудотворіннями ще за життя. Прожив 81 рік, із яких 62 роки – у чернецтві.

Преподобний Феодосій (МАСЛОВ) привніс у Молченьску пустинь традиції старецтва й афонський статут, що згодом запозичили російські обителі. Також він заснував Хрестовоздвиженський Бізюків монастир.

Блаженний Сергій ТИХОНОВ, Христа заради юродивий, мав глибоку віру, чисте серце, був смиренним, працьовитим, покірним, відрізнявся дитячою простотою та щирою любов’ю до Бога і близьких. Прозорливий за життя,  і по смерті творить дива.