Десятинный монастырь УПЦ

В Українській Православній Церкві вважають, що засiдання підкомiтету Верховної Ради України з питання законностi будiвлi Десятинного монастиря не можна назвати засіданням підкомітету ВР з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету з питань запобігання і протидії корупції.

Про це в коментарі Центру інформації УПЦ заявив голова Синодального юридичного відділу Української Православної Церкви протоієрей Олександр Бахов.

За словами голови отця Олександра, цей захід слід назвати зустріччю депутата Луценка з представниками громадськості та органами державної влади.

Відео дня

«Його не можна відносити до засідання підкомітету, адже не було жодного повідомлення на офіційному сайті комітету з питань запобігання та протидії корупції, до якого входить цей підкомітет, відсутній порядок денний, там був лише один депутат – Луценко, кворуму навіть не було, щоб відбулось засідання підкомітету. Іншими словами, ніякого засідання комітету не відбулось.

По суті, відбувся певний захід, який видали за засідання підкомітету, бо також відсутні будь-які документи про голосування і рішення», - зауважив Бахов.

За словами голови юрвідділу УПЦ, мета цього заходу полягала в тому, щоб виправдати злочинні дії підпалювачів Десятинного храму і на релігійному грунті створити напруження в суспільстві. «

Я вважаю, що дане зібрання, яке відбувалось в стінах законодавчої влади, скликалось з метою тиску на суд та на орган виконавчої влади – на Київську міську держадміністрацію, щоб спонукати її посадовців до незаконного демонтажу споруд Десятинного монастиря.

Окрім цього, засідання послугувало платформою для того, щоб певні радикальні сили могли закликати до незаконних дій по відношенню до УПЦ. Ми вважаємо такі дії незаконним і неприпустимими», - вважає протоієрей.

Крім того, протоієрей Олександр Бахов зауважив, що відповідно державного реєстру речових прав на нерухоме майно, право власності на храм зареєстровано за релігійною громадою Української Православної Церкви, тому він не може бути знесений.

«Якщо говорити про припис благоустрою про демонтаж так-званих незаконних будівель, то по-перше, його ніхто не бачив, а по друге, враховуючи, що він з’явився понад 4 роки тому, є підстави вважати, що релігійна громада набула права власності дещо пізніше. За таких умов даний припис можна вважати нівельованим і він втрачає свою дію», - пояснив Бахов.

За словами голови юридичного відділу УПЦ, суспільно-небезпечна дія паліїв, набагато більша, ніж пошкодження майна.

«Своїми діями вони подають приклад іншим вчиняти так само по відношенню до храмів, які на їхню думку можуть бути незаконно збудованими. Це не просто підпал будівлі, чи авто, це також спроба осквернити і знищити святиню. В Києві є досить багато споруд, які вважаються незаконним, але хіба хтось іде їх підпалювати? Ми живемо в правовій державі, де передбачені законні механізми й інструменти, якими можна користуватись для висловлення своєї позиції. В даному випадку дії паліїв не можна розцінювати, як якийсь арт-перформанс, чи висловлення громадянської позиції. Це є злочин. Якщо люди почнуть так висловлювати свою громадянську позицію, то це ні до чого доброго не приведе», - резюмував протоієрей.

Як повідомлялось, 25 січня двоє зловмисників намагалися підпалити храм Різдва Богородиці в Десятинному монастирі на вулиці Володимирська, 2. Паліїв впіймали на гарячому та затримали.

Суддя Шевченківського суду Києва обрала для них запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Таке рішення збурило однодумців підпалювачів. Пізніше служитель Феміди заявила про погрози на свою адресу, а прихильники дій паліїв анонсували акцію підтримки арештованих біля Десятинного монастиря 3 лютого.