Блаженніший Митрополит Онуфрій / news.church.ua

Ми присвоюємо собі добрі справи, що належить Богові, коли вихваляємося ними. Про це сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій під час своєї проповіді у Неділю про митаря і фарисея, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Архіпастир, нагадавши, що Православна Церква розпочала підготовку до Великого посту, наголосив про важливість правильної молитви.

«Піст — це є той час, коли ми маємо озброїтися двома чеснотами: утриманням тілесним і молитвою, — сказав він… — Коли людина починає утримуватися від скоромної тяжкої їжі, вона починає ліпше відчувати духовний світ, вона ліпше розуміє і бачить Бога. А молитва – це друге крило, яким людина піднімається до Бога, до спасіння. І Господь сьогодні притчею про митаря і фарисея навчає нас, яка молитва є правильною».

Відео дня

Предстоятель пояснив, чому молитва фарисея, який вихваляв свої чесноти перед Богом, була неприємна Творцеві.

«Ми не робимо нічого доброго, ми робимо тільки те, що маємо робити, на що ми отримали у Бога сили і таланти. За це ми не можемо хвалитися. Ми повинні хвалити Бога за те, що Він сподобив нас бути вмістилищем Божої сили, життя і цих талантів, — зазначив Блаженніший владика. — …Якщо ми починаємо хвалитися перед Богом “я нічого поганого не зробив, я й те, і інше добре зробив”, то ця молитва противна Богові. Тому, що таким чином ми крадемо у Бога, ми стаємо злодіями, оскільки присвоюємо те, що належить Йому».

Натомість, смиренна молитва, з усвідомленням того, що все добро від Бога, приємна перед очами Господніми і корисна для нашої душі.

«Нехай Господь допомагає нам, дорогі браття і сестри, пам’ятати, що ми є творіннями Божими, що все, що ми маємо, належить Творцеві. Блаженна та людина, яка виконує те, що Бог на неї покладає, бо вона не буде відповідати за те, що невірно використала отриманні від Бога дари».