У виданні міститься великий обсяг інфографіки / foma.ru

Авторська праця митрополита Волоколамського Іларіона «Катехізис. Короткий путівник православною вірою», видана за участю редакції журналу «Фома», презентована у московському храмі Христа Спасителя у рамках XXVI Різдвяних читань. Про це повідомляє "Фома".

Зазначивши, що підготовка ілюстрованого видання книги велася у співпраці з журналом «Фома», Володимир Легойда розповів про роботу зі створення макету книги.

– Зараз є така установка, що в Інтернеті можна знайти будь-яку картинку, будь-яку інформацію. Деколи у процесі оформлення та підготовки макета цього авторського Катехізису ми переривали всі можливі Інтернет-сайти, переглянувши, здавалося, всі наявні варіанти, ми, пропонуючи владиці Іларіону найкраще із знайденого, могли почути від нього: «Ви знаєте, в тому-то італійському місті є храм, а в ньому праворуч є така фреска. Не знаю, чи знайдете ви її чи ні, але це було б здорово». Ці історії кілька разів повторювалися. Тому майте на увазі, у митрополита Іларіона інформації більше, ніж в Інтернеті, це перевірено емпіричним шляхом, – розповів головний редактор «Фоми».

Відео дня

Крім того, як зазначив Володимир Легойда, «хоча у нас двадцятирічний оформлювальний досвід, ми зробили для себе дуже багато відкриттів завдяки тому, що нам випала честь і радість займатися із цим текстом».

У свою чергу, владика Іларіон сказав:

– Дуже часто слово «катехізація» застосовується виключно до підготовки тих чи інших осіб до прийняття Таїнства Хрещення, будь то власне хрещення, хрещення своїх дітей або хрещення своїх близьких. Але, як показують слова Святійшого Патріарха, завдання, яке стоїть перед Церквою, набагато більш масштабне, – зазначив митрополит Іларіон.

За словами владики, у своїй роботі він намагався «не упустити якісь важливі моменти, що стосуються віровчення, моральності і літургійної практики, але викласти їх такими словами, щоб це було доступно нашому сучасникові, у тому числі молодій людині».

– У виданні міститься досить великий обсяг так званої інфографіки, тобто текст, присвячений тим чи іншим аспектам церковного життя, ілюструється за допомогою таблиць, у яких наочно показується, про що йде мова. Такі теми, як, наприклад, богослужбове облачення духовенства, церковні свята, Таїнства і обряди Православної Церкви, основні типи православних храмів, пристрій вівтаря та іконостасу, в ілюстрованій книзі не тільки викладені словами, але і представлені у вигляді інфографіки, – пояснив автор Катехізму.

– Мені хотілося б провести людину через основні церковні догмати, але зробити це, по можливості, неформально. Це не підручник, тексти не для заучування, а спроба дати можливість людині самій зрозуміти те, про що у книзі йде мова, – сказав митрополит Іларіон.