http://foto.patriarchia.ru

Моральні почуття, так чудово виражені в Десяти заповідях, притаманні всьому людському роду. Тому лише від цього почуття, від цієї спільності, яка об'єднує усіх людей по обличчю Землі, і можна вибудовувати загальнолюдський консенсус,

Про це сказав Патріарх Московський і всієї Русі Кирил сьогодні на відкритті XXVI Міжнародних Різдвяних освітніх читань «Моральні цінності і майбутнє людства».

"При всій різниці культур і традицій ми всі маємо загальне моральне почуття, закладене в нас Богом, у кожного з нас є голос совісті, який ми, християни, називаємо голосом Божим. Віровчення різних релігій можуть помітно відрізнятися, але як тільки ми переходимо на рівень аксіоматики, на рівень моральних цінностей, більшість релігійних традицій демонструє збіг поглядів. Переконаний, що моральний консенсус є єдина можлива універсальна підстава для мирного співіснування різних культур і народів у сучасному світі, якщо хочете, умова виживання плюралістичної людської цивілізації, в якій, крім цього консенсусу, що коріниться не в сфері ідей, не у сфері ідеології, а в самій Богом створеній природи людини, неможливо відшукати іншої основи для формування системи цінностей, яка б могла задовольняти всіх", - зазначив Патріарх Кирил.

Відео дня

"Основою для морального консенсусу може бути тільки те, що є органічною основою людської єдності, а цією органічною основою є сама природа людини, сама людина. Богу було завгодно вкласти в людину моральне почуття, і де б ви не були — у Москві, Нью-Йорку або Папуа — Новій Гвінеї — моральне почуття людини працює однаково... Власне ж моральні почуття, так чудово виражені в Десяти заповідях, притаманні всьому людському роду. Тому лише від цього почуття, від цієї спільності, яка об'єднує усіх людей по обличчю Землі, і можна вибудовувати загальнолюдський консенсус, а на його основі будувати інші будівлі, здатні цементувати відносини людей, що живуть в різних країнах, що мають різні культури і нерідко різне цілепокладання", - сказав Предстоятель РПЦ.

"Водночас очевидно, що для Церкви поняття «моральний» завжди пов'язане не просто з загальнолюдським розумінням добра, совісті, справедливості і т. д., але з їх вищими проявами, які відкриваються нам у Святому Євангелії. Кажучи про моральні цінності, православні віруючі завжди мають на увазі прагнення до моральних ідеалів, моральної досконалості заповідей блаженств: любов до ближніх аж до любові до ворогів, готовність до самозречення і самопожертви, смиренність, лагідність і терпіння, милосердя і миротворчість, досягнення чистоти серця. Але всі ці найвищі християнські заповіді органічно пов'язані з тим самим моральним консенсусом, про який я тільки що сказав. У християнстві моральна тема сягає свого апогею і надає людям можливість бачити, що є справжній моральний ідеал людського життя", - зазначив Патріарх Московський і всієї Русі.

Повний текст виступу ТУТ