/ foma.in.ua

Понад 15 тисяч учасників із 16 країн зібрав найбільший суспільно-церковний форум — XXVI Міжнародні Різдвяні освітні читання. У їх числі — науковці з України, Білорусі, Великобританії, Греції, Грузії, Росії та США, повідомляє "Фома в Україні".

Тема цьогорічних читань — «Моральні цінності і майбутнє людства». Засідання конференції почалися 22 січня. Офіційне урочисте відкриття очолив Патріарх Кирил.

Триватимуть Читання до 27 січня, усього в рамках конференції заплановано понад 190 заходів (конференції, круглі столи, з'їзди, презентації, семінари, майстер-класи), які відбуватимуться на різних майданчиках м. Москва. Усі вони присвячені темам сучасного розвитку Церкви, освіти, молодіжної політики, благодійності, реставрації та будівництва храмів, культури, науки тощо.

Відео дня

Усього робота Читань відбуватиметься за 17 тематичними напрямками.

Згідно з програмою форуму, у числі прибулих на Читання з України — єпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп і куратор батьківських освітніх об'єднань в Україні Андрій Яворович, які представлять на конференції «Православна сімейна освіта: переваги та перспективи» доповіді «Сімейна освіта як інструмент утвердження християнських цінностей у суспільстві» та «Роль православних батьківських об'єднань у підтримці сімейної освіти» відповідно.

Крім того, голова Синодального відділу з питань пастирської опіки пенітенціарної системи протоієрей Віктор Яценко виступить на конференції напряму «Церква і тюремне служіння»; викладач КДАіС архімандрит Дамаскін (Лебідь) — з доповіддю «Чернечі обіти в монастирських статутах» на пленарному засіданні напряму «Стародавні чернечі традиції в умовах сучасності»; керівник відділу релігійної освіти і катехізації Одеської єпархії протоієрей Димитрій Яковенко виступить на конференції «Питання катехизації» із доповіддю «Важливість індивідуального підходу в діяльності катехизатора».

Також у форумі візьмуть участь співробітник Всеукраїнського апологетичного центру в ім'я святителя Іоанна Златоуста (Київ) Володимир Рогатин (виступ «Правила поведінки і заборони для мормонів-місіонерів за кордоном» на конференції «Наука, православ'я, сучасність»); клірик Запорізької єпархії ієрей Іоанн Юрцун («Взаємодія Церкви та козацтва в Україні»). Єпископ Білогородський Сильвестр (Стойчев) стане співголовою секції «Філософія як дітоводитель до Христа» конференції «Істина як моральна цінність».