Церква виходить з того, що законотворчість має служити зміцненню відповідальність у сфері відносин / informing.ru

Законодавча ініціатива депутатів Держдуми РФ прирівняти п'ятирічне спільне проживання чоловіка і жінки до офіційного шлюбу буде розглянута Російською Православною Церквою. Про це заявив заступник голови Синодального відділу із взаємин Церкви з суспільством та ЗМІ Вахтанг Кипшидзе, повідомляє прес-служба відділу.

Вахтанг Кипшидзе зазначив, що необхідно ознайомитися з текстом законопроекту.

«Проблема кризи сімейних цінностей є актуальною, і необхідні комплексні рішення у цій сфері, які дозволили б зміцнити роль сім'ї у суспільстві, підвищити відповідальність чоловіків і жінок, що вступають до шлюбу. Наскільки відповідає дана пропозиція тим цілям, про які я зараз сказав, належить визначити у ході його більш детального вивчення», – зазначив Кипшидзе.

Відео дня

Священик також підкреслив, що Церква виходить з того, що «вінчанню повинна передувати реєстрація шлюбу», а законотворчість має служити зміцненню відповідальної поведінки у сфері стосунків.

Протоієрей Всеволод Чаплін підтримав прирівнювання цивільного шлюбу до офіційного. Він вважає, що майбутнє є тільки у випадку, якщо піти від насаджуваного глобального культу одинака, егоїста – «цей культ вбиває народ».

«Звичайно, потрібно робити все, щоб повноцінний шлюб у нас затверджувався, причому, щоб люди не боялися вступати до шлюбу досить рано, не відкладаючи до 25, 30 років і далі. Але ця міра все одно добра. Якщо чоловік і жінка багато років разом, вони повинні піклуватися один про одного і спонукатися, підштовхуватись товариством до того, щоб якась відповідальність один за одного у них була», – зазначив Чаплін.

Ця ідея знайшла розуміння і у експерта Синодального відділу у справах молоді Московського патріархату ієромонаха Димитрія (Першина).

«Спонукати співмешканців стати чоловіками, а співмешканок – дружинами, повернути дітям сім'ю. Якщо говорити про суспільно-правовий вимір, у ньому є своя логіка. Це вимушена відповідь на наростаючу моральну деградацію нашого суспільства в цілому, – зазначив експерт. – Чоловіки інфантильні, споживацьки ставляться до рідних і близьких людей, бояться взяти на себе відповідальність за їх долю. І найважче доводиться матерям і дітям, що з'явилися на світ у такому співмешканні. Але якщо моральні норми перестають працювати, на їх місце приходять правові».

Отець Димитрій переконаний, що зміна партнерів як рукавичок, використання, а не служіння ближньому – усе це веде до втрати людяності.