Володимир Легойда

Голова Синодального відділу із взаємин Руської Православної Церкви з суспільством і ЗМІ Володимир Легойда заявив про те, що РПЦ як і раніше готова сісти з УПЦ КП за стіл переговорів.

Про це він сказав в одному з інтерв'ю, текст якого було розповсюджено прес-службою відділу.

«Ця розмова, зрозуміло, не буде простою. Саме тому ми вважаємо, що переведення дискусії в публічне поле контрпродуктивне. Треба просто сідати і розмовляти, шукати шляхи вирішення проблеми», – сказав Володимир Легойда.

Відео дня

«Церква вже багато разів говорила, що ситуація з розколом в Україні – найтяжча рана на тілі нашої Церкви. Сотні тисяч людей живуть поза церковним простором і багато з них просто цього не розуміють, бо їм навіяли, що є «наша» церква і «не наша». А адже насправді йдеться про те, що є Церква, і є структура, яка Церквою не є. І це позиція всього світового Православ'я», – зазначив спікер Московського Патріархату.

Володимир Легойда також прокоментував блокування організацією «С14» в'їзду в Києво-Печерську лавру, яке відбулося 2 січня.

«Що стосується виступів біля Києво-Печерської лаври, Церква на них відреагувала по-пастирськи. Намісник лаври митрополит Павел вийшов до людей, які туди прийшли, щоб з ними спокійно поговорити. Інша справа, що діалогу не відбулося, але не з його вини», - сказав Легойда.

Також він висловився щодо скандалу в українських ЗМІ, пов'язаному з відмовою священиком відспівувати загиблого дворічного хлопчика, хрещеного в Київському патріархаті.

«Це, на превеликий жаль, той випадок, коли людське горе і хибно витлумачена позиція Запорізької єпархії Української Церкви були використані для тиску на Церкву», – зазначив Легойда.

Також він зазначив, що прокуратура України порушила кримінальну справу, вивчаючи діяльність священиків Запорізької єпархії УПЦ на предмет розпалювання релігійної ворожнечі.

«У цій логіці абсурду можна будь-якого представника будь-якої релігії засудити за відмову надати послуги» не члену твоєї громади, наприклад, засудити мусульман за відмову ховати за ісламським похоронним обрядом правовірних іудеїв», – сказав Володимир Легойда.