Толзька ікона Божої Матері, прибула до Києва з Ніжинського Свято-Введенського жіночого монастиря і перебуває у храмі Покрову Божої Матері на Оболоні (вул. Прирічна, 5а). Як повідомили УНІАН у прес-офісі Української Православної Церкви, святиня пробуде в храмі до 10 липня включно. Щоб іконі встигли вклонитися всі охочі, в храмі змінено режим роботи: у будні дні він відкритий з 9.00 до 18.00, по суботах та неділях – з 7.00 до 19.00.  Крім того, впродовж усього періоду перебування ікони в Покровському храмі тут щоденно о 10.00  читається акафіст Пресвятій Богородиці.

Як свідчать літописні зводи,  у 1314 р. єпископ Ростовський і Ярославський Прохор, повертаючись вночі до Ярославля, побачив на березі Волги вогненний стовп і світловий міст. Єпископ перейшов через міст і побачив високо в стовпі ікону Богоматері з Немовлям.  Вранці чудотворна ікона стояла на землі між деревами. На місці де було знайдено святиню єпископ вирішив побудувати церкву. Жителі Ярославля, дізнавшись про чудесне явище, допомогли владиці. Вже до вечора єпископ Прохор освятив новий храм і  заснував свято з`явлення ікони  - 8 серпня за старим стилем (21 серпня за новим).

З тих пір ікона являла багато чудес. У 1393 році з правої руки Богородиці потекло міро. Приблизно у ті  ж роки під час відспівування воскресла чотирьорічна дитина. Після пожежі в обителі ікону знайшли неушкодженою. Пізніше образ врятував ярославські землі від довготривалого бездощів`я: після хресного ходу з іконою на землю пролився рясний дощ. У 1553 році Іван  Грозний, відвідавши Толгу, отримав чудове зцілення від болів у ногах. На знак подяки він спорудив в обителі кам`яний собор.

Відео дня