Патріарх закликав віруючих до фортеці віри / pravoslavie.ru

На свято Водохреща, 19 січня, Патріарх Кирил звершив Божественну літургію у московському Богоявленському кафедральному соборі і звернувся до віруючих із проповіддю. Патріарх розповів, чому свято Хрещення відкриває перед віруючими "захоплюючу духовну перспективу", повідомляє patriarchia.ru.

"Ми святкуємо сьогодні те, що апостол описав дивними словами: велія благочестя тайна: Бог явився у плоті. У цьому сенсі свято Богоявлення і свято Різдва за своїм змістом і духовним значенням складають єдине ціле. Ми святкуємо прихід у світ Спасителя, через Якого з'явилася Божа благодать усім людям. А проявом цього явища Божественної благодаті стало Хрещення Христа Спасителя у Йордані, сходження на Нього Святого Духа", - розповів Патріарх.

Також у своїй проповіді Патріарх розповів про логіку стосунків людини з Богом.

Відео дня

"Сила Божественної благодаті не діє з примусу або всупереч нашій волі, бо Бог створив нас з вільною волею. Але коли ми просимо Бога допомогти нам, то ми по суті просимо Його обмежити нашу свободу, впливаючи на логіку буття, на логіку людських відносин таким чином, щоб нам вийти зі скорбот, хвороб, конфліктів, розбіжностей. Тоді силою Божественної благодаті виправляються людські шляхи; від нас лише потрібна непохитна віра у Господа", - зазначив Патріарх Кирил.

Усім віруючим Православної Церкви Патріарх побажав міцності віри, у якій і криється секрет спасіння душі.

"Сьогоднішній день, який становить одне ціле з днем Різдва Христового, відкриває перед нами особливо захоплюючу духовну перспективу. Ми знаємо, що ми не самі перед обличчям скорбот і важких обставин. Явління  Господа у плоті для спасіння роду людського — це поворотний момент у всій людській історії. І ми з вами спадкоємці всього того, що зробив Господь. Від нас вимагається ніколи не зраджувати Йому, ніколи не допускати, щоб невіра паралізувала наші думки, наші почуття, нашу волю. І тоді благодать Божа, виявлена через пришестя у світ Спасителя, буде супроводжувати нас на всіх дорогах нашого життя, керуючи ці шляхи до спасіння і Царства Божого. Амінь", - сказав Патріарх Кирил.