Предстоятель УПЦ очолив Божественну літургію у Києво-Печерській лаврі / news.church.ua

У день Святого Богоявлення, Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа, 19 січня, Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив Божественну літургію у Трапезному храмі Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Йому співслужили намісник обителі митрополит Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Антоній, архієпископ Пантелеімон, архієпископ Іларій, єпископ Віктор, єпископ Сильвестр та духовенство монастиря.

2

Хрещення Господнє від святого Іоанна Предтечі описує святий євангеліст Матфей словами: «Хрестившись, Іісус вийшов зразу ж з води, – і ось, розкрились Йому небеса, і побачив Іоанн Духа Божого, Котрий сходив, як голуб, і спускався на Нього» (Мф. 3:16). У цей час почувся голос Божий з неба: «Цей є Син Мій Улюблений, у Котрому Моє благовоління» (Мф. 3:17). Таким чином Бог, єдиний по природі та троїчний в іпостасях, явив Себе світу, через що свято Хрещення має назву Богоявлення.

Відео дня

Після читання святкового зачала Євангелія Предстоятель звернувся до пастви зі словом проповіді. Блаженніший Владика розповів про значення свята Богоявлення у духовному житті християн, пояснив, для чого Церква освячує воду і як правильно її використовувати.

3

Під час літургії була піднесена сугуба молитва про мир в Україні.

По завершенні Божественної літургії відбувся хресний хід до джерел преподобних Антонія і Феодосія, де намісник Лаври митрополит Павел очолив чин великого освячення води.

Відразу після богослужіння у Києво-Печерській Лаврі, Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив велике освячення вод Дніпра в Оболонському районі Києва, біля Свято-Покровського собору (вул. Прирічна, 5А).

4

Нагадаємо, напередодні, у Хрещенський святвечір, Митрополит Онуфрій очолив всенічне бдіння в Трапезному храмі Києво-Печерської лаври.