М

У день Хрещення Господнього під час чину Великого водосвяття, освячується не лише вода, але і вся природа людини.

Про це сказав керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич), повідомляє Центр інформації УПЦ.

"Це великий день. З моменту Хрещення Господь відкривається світу, як Месія. Від цього дня починається Його добровільний шлях до Хресних страждань. У цей день треба відволіктися від суєти. Пам`ятати про те, що Господь любить нас, Він знає наше серце. Бог перебуває разом з людьми. Цього дня важливо бути в храмі, щоб перейнятися атмосферою богослужіння. По-новому поглянути на своє життя і уважніше поставитися до того, що Господь дає кожному з нас щодня", – закликав митрополит Антоній.

Відео дня

Говорячи про сенс свята, митрополит Антоній пояснив, чому Хрещення Господнє називається також Богоявленням.

"У день Богоявлення ми згадуємо подію епохального значення: в життя кожної людини увійшов Своєю благодаттю Господь наш Іісус Христос. Кожен з нас є спадкоємцем чуда поєднання Божественного і людського. В цей день миру вперше з'явилася Пресвята Трійця: Бог Отець проголосив про Сина з небес, Син прийняв Хрещення в річці Йордан, і Дух Святий зійшов на Сина у вигляді голуба. Про це свідчать всі чотири Євангелія», - нагадав митрополит Антоній.

Керуючий справами УПЦ розповів, що сьогодні за уставом Церкви після Божественної літургії в усіх храмах звершується велике водосвяття.

"Агіасма - це велика святиня, яка дається людині для можливості рятуватися духовно і фізично. Після богослужіння цю воду несуть додому. Освячуючи своє житло, співають тропар і кондак Хрещення Господнього. В день свята освячену воду можна пити весь день. Надалі ця вода вживається вранці натщесерце, а також під час хвороб і при іншій необхідності", - зазначив митрополит Антоній.

Владика нагадав віруючим, що у день Хрещення Господнього купання в ополонці не є обов'язковим атрибутом святкування, або тим, чого вимагає Православна Церква.

"Ми відчуваємо пришестя благодаті, коли звершується освячення води, коли ми випиваємо, наповнену Божою благодаттю воду, вмиваємося нею і отримуємо велику допомогу Божу. І якщо людина відчуває потребу звершити омовіння в полонці, Церква не заперечує цьому бажанню, яке стало вже традицією у народі", - завершив митрополит Антоній.

Як повідомляв Центр інформації УПЦ, в день Хрещення Господнього Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій освячує води Дніпра біля Свято-Покровського собору на Оболонській набережній.

В усіх храмах цього дня співають тропар свята: "Во Иордане крещающуся Тебе, Господи, троическое явися поклонение, родителев бо глас свидетельствоваше Тебе, возлюбленного Тя Сына именуя, и Дух в виде голубине, извествоваше словесе утверждение. Явлейся Христе Боже, и мир просвещей, слава Тебе".