У день Навечір’я Богоявлення Митрополит Онфрій звершив святкове богослужіння у Києво-Печерській лаврі / news.church.ua/

У день Навечір’я Богоявлення, 18 січня, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив Божественну літургію з великою вечірнею та чином великого освячення води у Трапезному храмі Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Йому співслужили намісник обителі митрополит Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Антоній, архієпископ Пантелеімон та духовенство обителі.

Цього дня звершуються окремо великі (царські) часи навечір’я Богоявлення та зображальні. Потім звершується велика вечірня, яка переходить у Літургію святителя Василія Великого. Остання складова святкового богослужіння – чин великого освячення води. 

Відео дня

Під час богослужіння була піднесена молитва про мир в Україні.

По закінченні богослужіння Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив у храмі чин великого освячення води і окропив усіх присутніх великою агіасмою під спів тропаря свята Богоявлення.

Наприкінці богослужіння Його Блаженство привітав паству з днем Навечір’я Богоявлення. Блаженніший Владика побажав вірним ходити вузькими стежками серця, щоб успадкувати Царство Небесне, та благословив усіх.

У святвечір, після Літургії, в усіх храмах здійснюється Велике освячення води. Водосвяття називається Великим через особливу урочистість обряду, наскрізь пройнятого спогадом євангельських подій, що стали не тільки прообразом таємничого омивання гріхів, але і дійсним освяченням самого єства води через занурення в неї Бога у плоті. Вода ця називається великою агіасмою (з давньогрецької – святиня). Під впливом Єрусалимського статуту, з 11 – 12 століття водосвяття відбувається два рази – і у святвечір, і безпосередньо у день свята Богоявлення. Освячення в обидва дні проходить однаковим чином, тому вода, освячена у ці дні, нічим не відрізняється.

У день Хрещення Господнього, 19 січня, Предстоятель Української Православної Церкви звершить освячення вод Дніпра в Оболонському районі Києва, біля Свято-Покровського собору (вул. Прирічна, 5А).