В УПЦ розповіли про духовне значення свята Водохреща і запросили на освітлення вод Дніпра

В Українській Православній Церкві розповіли про духовне значення свята Хрещення Господнього, яке також називається святом Богоявлення і запросили на освячення вод Дніпра.

На прес-конференції в УНІАН голова Інформаційно-просвітницького відділу Київської єпархії УПЦ єпископ Миколай (Почтовий) зауважив: "Хрещення Господа нашого Іісуса Христа - це одине з важливих християнських свят. У цей день християни згадують євангельську подію Хрещення Іісуса Христа в річці Йордан. Охрестив Спасителя пророк Іоанн Предтеча, якого називають Хрестителем".

Єпископ Миколай (Почтовий) додав, що друга назва свята Хрещення Господнього - Богоявлення. Владика нагадав, що цього дня сталося диво, яке відкрило світу і людям у зримому образі Таємницю Святої Трійці.

Відео дня

"Як ми знаємо зі Священного писання, після Хрещення Господа нашого Іісуса Христа зійшов Дух Святий у вигляді голуба, і голос з неба промовив: "Цей є Син Мій Улюблений, в Котрому Моє благовоління". Ми бачимо, що голос цей явив нам Бога-Отця, Господь Іісус Христос прийняв Хрещення, а Дух Святий у вигляді голуба зійшов на Нього, тобто світу була явлена Свята Трійця", - зазначив голова Інформаційно-просвітницького відділу Київської єпархії УПЦ.

Також єпископ повідомив про те, що свято Хрещення Господнього є одним з 12 свят, які відносяться до подій, тісно пов'язаних із земним життям Іісуса Христа.

"У цей день Церква звершує освячення води. Це освячення особливе й має назву Великої Агіасми. У цей день вірні, духовенство збираються на водоймах, річках, і відбувається освячення... тобто всі води, які є на Землі, в цей день освячуються", - додав він.

Владика Миколай відзначив, що цього дня людина здатна направити своє життя до Бога.

"Це час змін. Час особливий, коли людина може направити своє життя до Бога, може змінити себе, і Господь дає людині для цього всі можливості та створює для цього всі умови", - підкреслив єпископ Миколай (Почтовий).

Він також розповів, що з давніх часів у цей день люди збиралися біля річок і водоймищ, а в основному в храмах, молилися і підносили хвалу Господу.

"Це одне з Різдвяних свят, яке наповнює людську душу та серце невимовною радістю, немов відчуваєш присутність Божу тут і зараз", - додав архієрей.

Єпископ закликав українців у день Хрещення відвідати храм або прийти до водойми, де священик буде звершвати освячення, щоб взяти участь в цьому благодатному дійстві.

"Ми зустріли Різдво, проводимо Різдвяні свята, і тепер будемо святкувати Хрещення Господнє. Хочеться побажати всім, щоб ця радість нас ніколи не залишала, щоб радість у Господі, який олюднився, спонукала нас на добрі дії, спонукала нас до любові один до одного, до розуміння один одного. Щоб ця радість, яку подарував нам Господь, вела нас по життю, і звичайно, Церква буде і надалі робити все, що зможе для своєї пастви, і для наших віруючих, для громадян України", - запевнив голова інформаційно-просвітницького відділу Київської єпархії УПЦ.

Він повідомив, що в Києві буде освячення води на Дніпрі, яке звершить Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій.

У свою чергу клірик Свято-Покровського храму (на Оболоні), кандидат богослов'я Сергій Чорний зазначив: "У цей день ми зустрічаємо Предстоятеля Української Православної Церкви для того, щоб звершити велике освячення вод Дніпра", - сказав клірик.

Він додав, що, зважаючи на те, що цього року Хрещення припадає на робочий день, то перше освячення води здійснюватиметься о 07.30. О 08.30 розпочнеться святкова Божественна літургія, яку очолить архієпископ Боярський Феодосій у співслужінні єпископів, духовенства Києва. Після зустрічі Предстоятеля УПЦ відбудеться святковий хресний хід від Покровського храму до Дніпра, де Блаженніший звершить велике освячення води і звернеться до пастви.

Кандидат богослов'я Сергій Чорний додав, що люди, які приходять до хрещенської купелі, не звертають увагу на те, що відбувається саме водоосвячення і продовжують занурюватися у воду. Він зазначив, що необхідно проявляти повагу й шану до події Хрещення Господнього і закликав українців, щоб вони мали благоговіння і терпіння, і лише після завершення освячення занурювалися в воду.

Також він порадив людям, які будуть занурюватися, пристойно одягатися. Разом з тим єпископ Миколай зазначив, що Церква ніколи не ставила перед віруючими якихось нездійсненних завдань.

"Цього дня віруюча людина приходить у церкву, бере участь в освяченні води, випиває її, бере участь у церковному житті", - зазначив він.

Єпископ також пояснив, що Церква ніколи не вимагала від людей занурюватися у воду.

"Хочу нагадати, що ця, як кажуть традиція, що зародилася протягом останніх десятиліть. Церква ніколи не знала пірнання у воду на свято Хрещення", - підкреслив він.

Окремо, в контексті свята Хрещення, експерт з питань релігії, кандидат філософських наук Юрій Решетніков закликав всіляко уникати мови ворожнечі у відносинах між людьми.