Православні єпископи Німеччини закликали до захисту свободи, демократії і прав людини / krynica.info

Члени Православної єпископської конференції Німеччини на чолі з її головою, Німецьким єпископом Августином (Константинопольський Патріархат) у своєму зверненні до віруючих закликали їх до захисту миру, свободи, демократії і прав людини. Про це повідомляє "Крынiца.info".

Ієрархи підкреслили, що «свобода є даром величезної цінності, обходитись з яким потрібно з повною відповідальністю», а «відповідальність нерозривно пов'язана зі свободою». За їх словами, це стосується всіх сфер життя, в тому числі того, як людині прожити своє життя – поодинці або в союзі, і, звичайно, це також стосується й пошуку партнера».

Водночас ієрархи визнали, що сьогодні багато молоді вступають в сексуальні стосунки до шлюбу. У зв'язку з цим вони відзначили, що завдання Церкви полягає в опіці вірних духовними порадами, а не в механічному формулюванні правил. Відкинувши сексуальну вседозволеність, вони закликали нести відповідальність за наслідки сексуального життя.

Відео дня

За їх словами, Православна Церква благословляє бажання мати дітей і розглядає дитину як дар Божий, «однак і без дітей шлюб святий і досконалий». «Ми вважаємо, що вирішення питання про кількість дітей є необхідною складовою відповідального християнського життя», — сказали вони, зазначивши, що для православних християн аборт не може і не повинен допускатися ні при плануванні сім'ї, ні в інших випадках.

Щодо «міжхристиянських» шлюбів, ієрархи визнали, що вони сприяли зустрічам і взаємному знайомству, а також показали, що виховання дітей у повазі до різних традицій цілком можливо. Разом з тим вони підкреслили, що такі союзи стикаються з певними проблемами, в тому числі не вирішено питання спільної участі подружжя у святому причасті. «Ми всі стикаємося з хворобливою ситуацією, яка являє собою богословський виклик. Треба це чесно визнати. Тому ми просимо Бога допомогти нам швидше подолати розділення і знайти шлях до єдності всіх», — йдеться в посланні.

У питанні гомосексуальності та гомосексуальних відносин ієрархи хоча і відзначили важливість відкритого обговорення цієї теми, але підкреслили, що «ця схильність, як і будь-яка інша фізична схильність, долається стриманістю, неприборканням пристрастей, цнотливістю й аскезою, яким ми вчимося, наприклад, під час посту».