Братія Києво-Печерської лаври відвідали літніх людей, які проживають в будинку престарілих в с. Грузьке, Київської області.

Синодальний відділ з церковної благодійності та соціального служіння видав новий посібник «Як організувати службу добровольців: підручник для початківців».

У посібнику зібрані поради та інструкції з різних питань добровільного служіння на основі багаторічного досвіду роботи найбільших православних добровольчих об'єднань, що діють у різних містах, повідомляє Синодальний відділ з благодійності Московського Патріархату.

Посібник бескоштовно можна скачати ТУТ.

Відео дня

Сьогодні в базі даних соціального служіння — понад 500 груп милосердя і понад 200 добровольчих об'єднань різного профілю.

За опитуванням, середній вік церковних добровольців — 35-40 років. Добровольці займаються з дітьми (у тому числі, з інвалідами) у дитячих будинках, інтернатах та лікарнях, допомагають багатодітним сім'ям, а також — вдома і в лікарні — самотнім літнім людям, інвалідам, ВІЛ-інфікованим.

При створенні нового посібника була проведена аналітична робота, вивчено досвід створення добровольчих служб. Новий посібник допоможе організувати роботу добровольців і в невеликому селищі, і в місті-мільйоннику.

Перша частина книги присвячена загальним питанням створення служби добровольців: пошуку і навчання добровольців, координації діяльності, профілактики вигорання, юридичних питань взаємодії зі ЗМІ. Друга частина розповідає про різні напрямки волонтерської роботи: як організувати допомогу сім'ям, установам, ремонтну або помивочну бригаду, в чому специфіка допомоги різним підопічним — багатодітним сім'ям, людям з інвалідністю, тяжкохворим, бездомним та іншим категоріям нужденних.