У РПЦ відзначили псевдорелігійний характер ставлення до тіла Леніна в СРСР / ria.ru

Багато ритуалів радянської ідеології, включаючи ставлення до тіла Леніна, переслідували мету замінити християнське шанування святих, для віруючих подібна підміна понять очевидна, заявив голова Синодального відділу із взаємин Церкви з суспільством та ЗМІ Московського патріархату Володимир Легойда. Про це повідомляють "РИА Новости".

Раніше президент РФ Володимир Путін порівняв комунізм з християнством, а приміщення мавзолею Володимира Леніна — з шануванням мощей святих. За його словами, радянська влада пристосувала під свою ідеологію "те, що людство давно винайшло".

"Вказівки на ритуальний, навіть квазірелігійний характер радянської ідеології далеко не нові. Наскільки я розумію, нині не було жодної спроби представити це як несподівану й нову думку. Радянська ідеологія була ритуалізована, її ритуали мали, зокрема, замінити християнське шанування святих. На цю тему виходило безліч наукових і публіцистичних текстів, починаючи від пошуку релігійності або квазірелігійності в працях Карла Маркса і закінчуючи ритуальним характером радянської системи в цілому", — сказав Легойда.

Відео дня

Будь-який "національний міф", на його думку, завжди будується з використанням певних ритуалів. Представник Руської Православної Церкви (РПЦ) навів приклад США, на національній валюті яких присутній напис " In God we trust ("Ми віримо в Бога") і де шануються національні герої, таку, як Авраам Лінкольн.

"Псевдорелігійний характер мавзолею і тіло (Леніна), що там міститься очевидне для будь-якого дослідника культури. При цьому зрозуміло, що для християнина ці "мощі" — псевдо-мощі, і головним тут є питання не зовнішньої схожості, а істини, яка в християнстві є Христос", — підкреслив глава синодального відділу.

Він також нагадав слова патріарха Тихона, першого предстоятеля Руської Церкви після відновлення патріаршества, згодом канонізованого у лику святих. "По мощам і єлей", — сказав той, коли при будівництві першого мавзолею Леніна була пошкоджена система каналізації, і смердюча рідина залила все навколо. Про ці слова патріарха згадував видатний більшовик Бонч-Бруєвич, який входив у "похоронну комісію". З весняною відлигою в мавзолеї став відчутний огидний запах, через що було прийнято рішення знести споруду та встановити на її місці нову.