Колядки є невід’ємною частиною святкування Різдва Христового в Україні / news.church.ua

У Спасо-Преображенському соборі Свято-Успенської Почаївської Лаври 11 січня з благословення намісника обителі митрополита Почаївського Володимира відбувся щорічний Фестиваль Різдвяних колядок. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт Почаївської Лаври.

Послухати спів Різдвяних колядок зібралися численні парафіяни та паломники

Цього року у святковому фестивалі взяли участь дванадцять церковних хорів, які приїхали з різних куточків України. Спільно помолитися та послухати спів Різдвяних колядок у Лаврі зібралися численні парафіяни та паломники.

Саме слово "колядки" має своїм коренем латинське слово "календа" – перший в місяці або перший в році – звідки в європейських мовах і з’явилося слово "календар".

З народженням Христа пов’язано поняття про встановлення нової ери, яку вже давно обчислюють "до і після Народження Христова". Спів колядок був прославлянням цієї великої події, "першої в ері".

Колядки – християнські пісні, що з’явилися ще в дні його зародження, але тільки у слов’янських народів вони зберегли свою назву. Та саме на українській землі перетворилися на особливий феномен – "народне богослов’я". 

Колядки, "віфлеємська зірка" та "вертепи" з веселими виконвцями є невід’ємною частиною святкування Різдва Христового в Україні.