Блаженніший Митрополит Онуфрій зберігати свою віру / pravoslavie.ru

Блаженніший Митрополит Онуфрій в інтерв'ю кореспонденту Київської Митрополії розповів, як ставитися до того, що на землі так багато воєн і немає миру в країні, і що потрібно робити православній людині, щоб відбулися зміни життя суспільства на краще.

— Ваше Блаженство, Різдво Христове супроводжується співом Ангелів: «Слава в вишніх Богу і на землі мир!». Чому ж, запитують люди, в світі так багато воєн, чому в нашій країні немає миру?

— Спаситель прийшов у світ для того, щоб звільнити його від рабства гріха, диявола і вічної смерті. Він прийшов у світ для того, щоб допомогти людям знайти внутрішню свободу і владу бути дітьми Божими. Спаситель через Свою проповідь, Новий завіт, через Свою добровільну смерть, в якій Він зруйнував, знищив гріхи світу, і через Своє славне Воскресіння дарував людству втрачене Боже синівство.

Відео дня

Нарешті, Господь створив Свою Церкву, яка ось уже дві тисячі років як любляча мати благодаттю Божою лікує гріховні рани людей, всіх стражденних і обтяжених словами Христа закликає до себе. І найголовніше, що дарував нам Господь – це свободу, свободу зберігати і відновлювати Божественну красу на землі, набуття святості, любові й миру. Христос Спаситель прийшов у світ, щоб навчити нас розумно користуватися своєю свободою.

Як свідчить історія, в періоди послуху заповідям Христовим, народи процвітали і благоденствували. Коли ж відпадали від Його вчення, зневажили закон Бога, наступив занепад, розбрат, війни, смерть. Коли людина продала своє Божественне синівство за сочевичну юшку, благодать Божа відступала від неї, і в душі осіялось зло. Гріх, що панує у світі, розділяє людей, породжує війни, економічні та політичні кризи, в результаті зникають з лиця землі великі держави і цілі цивілізації.

Чому це відбувається? Через людську гординю, яка забирає у людини великий дар бути сином Божим. Тому на нас усіх, хто залишається вірним Христу, хто шанує Його пришестя у світ, потрібно смиренно молитися, славити Його Різдво, цим ми будемо свідчити, що ми Його діти, люблячі, вірні, слухняні. І Він, приймаючи наше покаяння, поверне нам втрачений мир, дарує добробут і економічне процвітання.

— Багатьох православних християн збентежив факт святкування католицького Різдва на державному рівні, визначений вихідним днем ​​для всієї України. Адже і греко-католики, і неканонічні «УПЦ-КП» і «УАПЦ» також залишаються вірні Юліанським стилю і святкують Різдво 7-го січня. А відсоток римо-католиків в країні невеликий. Як ставитися до цього нововведення православній пастві, Ваше Блаженство?

— Наша Церква вже давала коментарі з цього приводу. Нагадаю ще раз, що Єрусалимська Церква, на землі якої народився Спаситель світу, як мати всіх Церков, святкує цю подію за Юліанським календарем, 7-го січня за новим стилем. У нашій Церкві з часів Хрещення Русі святим рівноапостольним князем Володимиром прийнятий і діє статут Єрусалимської Церкви. Тому, незважаючи на те, що в ряді православних держав Церква перейшла на Григоріанський стиль, ми залишаємося вірними історичної традиції, не змінюючи стильовий календар. Будь-яка зміна традицій завжди тягне за собою нові суперечки, спори і протистояння. Нам же слід зберігати єдність і мир, не засуджувати ближнього і дальнього, не порушувати закон християнської любові.

— Але ж два національних святкування Різдва в одній країні виглядає, щонайменше, дивно. За логікою цього рішення, потрібно зробити вихідними днями великі свята мусульман та іудеїв – інших нечисленних конфесій…

— Не всі високі рішення бувають вдалими. Переважна більшість громадян України як і раніше буде святкувати Різдво 7-го січня, як наші діди і прадіди. І потім, ми свою віру в Христа підтверджуємо не стилем, хоча і зберігаємо традиції, а виконанням заповідей Божих. Від того, як ми проводимо Різдвяний піст, як допомагаємо ближньому, як бережемо мир в сім’ї, в суспільстві, наскільки сумлінно виконуємо свою професійну діяльність, залежить і ставлення до нас зовнішнього світу, всіх, хто перебуває за церковною огорожею.

Тому не слід особливо озиратися навкруги, хто як живе, а тримати, зберігати свою віру і своїм життям у Христі переконувати і залучати на вірний шлях тих, хто не поділяє з нами святкування в цей світлий день. Любов’ю можна зробити те, що неможливо зробити ні спорами, ні диспутами, ні іншими людськими аргументами. «По тому пізнають усі, що ви учні Мої, як будете мати любов між собою» (Ін. 13, 35), – звертається до нас Спаситель світу. Якщо зуміємо хоч трохи зробити добра, слідуючи Заповідям Христа, Він неодмінно народиться в душі кожної людини і наставить нас на всяку істину.

— Ваше Блаженство, у всіх Ваших проповідях, і в Різдвяному посланні 2017 року Ви, як Предстоятель Церкви, вказуєте шлях зміни життя суспільства через виправлення кожною людиною особистих недоліків, гріховних думок і справ. Що практично потрібно робити для цього?

— Відкриємо Євангеліє і спробуємо звірити своє життя по ньому. Свої думки, почуття, ставлення до інших людей. Якщо побачимо, що наше життя не відповідає вченню Христа, попросимо Його, щоб Він допоміг нам виправитися, змінити нашу пошкоджену гріхом природу. Щоб виправити себе, не потрібно для цього творити великих подвигів, а вчитися щодня і щогодини творити маленькі справи добра. Відігнали недобру думку про іншу людину — слава Тобі, Господи! Допомогли дитині, людині похилого віку, сироті, хворому — слава тобі, Господи! Головне не зупинятися, а неухильно слідувати по шляху добра і особистого самовдосконалення. Все це просто, а там, де просто, як говорив святий, «там Ангелів зо ста». З Різдвом Христовим!!

Київська Митрополія Української Православної Церкви.