Оновлення святинь масово спостерігається у Черкасах / cherkasy-orthodox.com.ua

Напередодні Різдва Христового у кафедральному Михайлівському соборі Черкас відбулося чергове з низки оновлень церковних святинь. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Черкаської єпархії.

Вранці 5 січня 2018 року, після звершення уставного богослужіння Царських часів Навечір’я Різдва Христового, було помічено, що центральне велике панікадило засяяло так, наче його хтось помив, хоча для миття даної речі необхідно виставляти особливе риштування щоб дістатись до неї, повідомляється на сайті єпархії.

У єпархії зазначають, що чудесні  явища в Михайлівському кафедральному соборі розпочались ще у 2015 році. Після Божественної Літургії у день пам’яті Казанської ікони Божої матері під час читання акафісту ікона Пресвятої Богородиці “Казанська”, що у Миколаївському приділі, просвітлилась. Зникли вади та чорнота, які з’явились з часом на цьому святому образі.

Відео дня

Після цього оновилась ікона вмч. Пантелеімона, яка була написана у кінці ХІХ ст. на Святій Горі Афон, це вже було друге оновлення цієї ікони, перше, незначне відбулось декілька років тому. Таким чином оновились ікони Нерукотворного Спаса, вмч. Варвари, Софії – Премудрості Божої, а останньою оновилась також “Казанська” ікона Пресвятої Богородиці у Іллінському приділі, з протилежної сторони від першої.

Так, зокрема, ікона Софії – Премудрості Божої, яка настільки почорніла, що неможливо було розібрати, який саме сюжет зображено на дошці, оновилася так, що стали чітко проглядатися навіть дрібні декоративні елементи.

У цей же час почали оновлюватися і вже оновились кабінетні та келійні ікони митрополита Черкаського і Канівського Софронія, а також ікони на деяких митрах і двох панагіях.

У період Великого посту 2016 року відбулося оновлення розписів у Михайлівському Черкаському та часткове Покровському Бориспільському соборах. У Борисполі оновилися також мозаїчні панно, які опоясують храм із зовнішньої сторони.

Восени минулого року почали оновлюватися декілька ікон у трапезній єпархіального управління, а тепер оновились і літографічні іконки, які вигоріли від довготривалого попадання на них сонячного світла.

«Кожен, хто читає це із духовенства та мирян, – звернувся владика Софроній до відвідувачів єпархіального сайту, – помоліться за нашу єпархію, за мене особисто, увесь клір і православних людей Черкаського краю. Бо з історії видно, що дані явища не були добрими знаками, а навпаки застереженням на майбутнє. Я не знаю, що має бути, і не можу до кінця зрозуміти сутності цього. Тому прошу у всіх вас молитов!».