Різдвяні ходи

У всіх діючих православних храмах Грузії у ніч на неділю і 7 січня зранку пройшли Різдвяні богослужіння. Про це повідомляє інформагентство ТАСС.

Грузія прийняла православ'я в IV столітті / kavkaz-uzel.eu

У Тбілісі у Кафедральному соборі Святої Трійці божественну літургію відслужив Католикос-Патріарх всієї Грузії Ілія Другий, а архідиякон Деметрі Давіташвілі зачитав різдвяне послання Глави Грузинської Православної Церкви (ГПЦ).

На святковій службі у Соборі були присутні тисячі прихожан, у їх числі президент країни Георгій Маргвелашвілі, прем'єр-міністр Георгій Квірікашвілі, голова парламенту Іраклій Кобахідзе, представники громадсько-політичних кіл, видатні діячі культури.

Відео дня

За призовом ГПЦ жителі Тбілісі та інших міст і районів зустріли Різдво запаленими у вікнах будинків свічками. Цю традицію кілька років тому ввів сам Ілія Другий - з його благословення в Різдвяну опівноч у вікнах будинків кожна сім'я запалює церковну свічку, покликану висвітлити Пресвятій Богородиці і немовляті Ісусу Христу шлях у їх будинки і серця.

У неділю вдень по центральним вулицям міст і районів Грузії пройшли різдвяні ходи "Аліло" ("Алілуя"), що нараховують 15-вікову історію.

У Тбілісі хода проходила по центральному проспекту Руставелі, площі Свободи, вулицях Пушкіна та Бараташвілі, потім попрямувала до Кафедрального Собору Святої Трійці.

На шляху проходження учасників ходи у запряжені биками візки жителі та гості Тбілісі складають подарунки - солодощі, фрукти, іграшки, інші дари, які будуть роздані дитбудинкам, притулкам для старих, лікарням і нужденним. У період Радянської влади в Грузії (1921-1990) "Аліло" не проводилося, у середині 1990-х років за ініціативою Ілії Другого "Аліло", яке відзначалося з V століття, знову відновлено.