Митрополитрополит Антоній розповів про духовну свободу / facebook.com/church.information.center

У переддень Різдва Керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич) розповів про духовний сенс пришестя Іісуса Христа на землю, про сучасне виховання та духовну свободц. Роздуми владики публікує "Комсомольська правда в Україні".

Як виникає залежність? Витоки будь-якої залежності виключно у душевній площині. Жити тільки душевними проявами – небезпечна річ. Душевність – це ті якості, якими людина наділена від природи або які виховала у собі. Доброта, чесність, скромність нам, приміром, дістаються від батьків генетично. Але це далеко не духовність.

Почуття душевної людини замикаються на ній самій, та варто змінитися якимось обставинам, як змінюється і сама людина: чесність стає брехнею, скромність – хвастощами, сміливість – боягузтвом.

Відео дня

Відмінність між духовністю і душевністю така ж, як між сонцем і місяцем. Місяць освітлює нічну темряву, але не дає тепла. З усіх небесних світил тільки сонце є для нас джерелом одночасно тепла і світла.

Душевна людина може бути і нерелігійною, адже не завжди шукає вищий сенс. Замикаючись на собі, найчастіше такі люди прагнуть тільки до внутрішнього комфорту.

Душевна любов – це завжди залежна любов. Її плоди – безперервне хвилювання і тривога: хвилювання – як би придбати, тривога – як би не втратити.

Любов духовної людини позбавлена страху і тривоги, тому що її прагнення – Бог. Лише в Бозі вона знаходить повноту. Така людина не боїться нікого і нічого втратити, тому що не вимагає взаємності. Духовна людина знає з досвіду: її любить Бог. І на цьому знанні тримається все її життя і всі її почуття. Тому, хто любить Бога, стійко і терпляче переносить будь-які негаразди, не зраджуючи собі і своїм принципам.

На жаль, сучасна культура виховує у наших сучасниках в основному тільки нижчі якості. Більшість серіалів, якими насичено телебачення, відображає цю дрібну душевність, що гальмує процес духовного розвитку людей. І адже тільки коли душевність підпорядковується духу, людина розвивається правильно і гармонійно.

Народження у світ Спасителя принесло людям небачену раніше свободу. Свободу від будь-якої залежності. Але не кожен зміг нею скористатися.

Нехай прийдешнє Різдво Христове змінить на краще наше життя і дасть відчути ковток тієї свободи, випробувавши яку ми вже не зможемо бути іншими!