Намісник Свято-Троїцького Іонинського монастиря (Київ) архімандрит Іона (ЧЕРЕПАНОВ) спростував інформацію, що її розповсюдили деякі ЗМІ, про те, що парафіянин Петро ПОРОШЕНКО прийняв дияконський сан. 

«Петра Олексійовича не  рукопокладали у диякона. На Трійцю він справді брав участь у хресній ході в нашому монастирі. За  давньою християнською традицією, він був одягнений у стихар (довгий, з широкими рукавами церковний одяг), а в руках була ікона Трійці. Такий же одяг був і на інших парафіянах, що брали участь у хресній ході», – повідомив намісник.

Також архімандрит Іона розповів про православну традицію, відповідно до якої, почесне право очолити хресну ходу  може надаватися парафіянинові.

Відео дня

Минулого тижня деякі українські таблоїди опублікували фотографії Глави наглядацької ради Нацбанку України Петра ПОРОШЕНКА у церковному одязі, прокоментувавши це так, начебто він прийняв дияконський сан. Знімок було зроблено 7 червня, у День Святої Трійці, у Свято-Троїцькому Іонинському монастирі, що того дня відзначав  своє престольне свято. 

Довідка УНАІН

Диякон – перший ступінь священства в Православній Церкві. Диякони допомагають єпископам і священикам у відправах. Кандидат на прийняття дияконського сану має бути одружений або пострижений у чернецтво. Іноді як тимчасовий статус з перспективою надалі прийняти чернечий постриг дається обітниця безшлюбності (целібат). Чернець у дияконському сані називається ієродияконом. Ієрархія для одруженого духівництва має такі ступені: диякон, протодиякон (старший диякон), ієрей (священик), протоієрей (старший священик).