Зустріч генерала Гурко в Софії 23 грудня 1877 р. (4 січня 1878 р.). Художник Димитр Гюдженов / bnr.bg

Сьогодні, 4 січня, відзначається 140-річчя визволення Софії від Османського ярма. З нагоди цієї святкової дати Патріарх Болгарський Неофіт очолив подячний молебень, повідомляє "Седмиця" з посиланням на офіційний сайт Болгарської Православної Церкви.

Патріарх Болгарський Неофіт очолив подячний молебень / bg-patriarshia.bg

З нагоди цієї святкової дати у соборі Святої Тижня в Софії Святіший Патріарх Болгарський і Софійський митрополит Неофіт очолив подячний молебень у пам'ять про звільнення болгарської столиці російськими військами.

"У цей знаменний день не тільки громадяни Софії, але всі православні болгари знову схиляють чоло перед подвигами сотень тисяч жертв: російських, болгарських, фінських, румунських, білоруських, українських та інших солдатів, які поклали своє життя за свободу, якою ми досі користуємося сьогодні", - сказав у своєму слові патріарх БПЦ Неофіт.

Відео дня

Після соборної молитви урочиста хода була звершена вулицями Софії. Хресний хід пройшов поруч із пам'ятниками генерала Гурко, Царю-Визволителю Олександру Другому і Болгарському добровольцеві, біля яких була звершена урочиста молитва у пам'ять про всіх воїнів, загиблих за визволення Болгарії у Російсько-турецькій війні в 877 — 1878 роках.