/ foma.ru

Рішення про автентичність "єкатеринбурзьких останків" РПЦ зможе прийняти до сторіччя трагічної загибелі царської сім'ї, але квапити експертів, які проводять розслідування, не збирається. Про це розповів голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату митрополит Волоколамський Іларіон, повідомляє ТАСС.

"Тут ми не можемо ставити якісь терміни. Було б, мабуть, добре, якби це відбулося до сторіччя трагічної загибелі царської сім'ї. Але якщо до того часу експерименти не будуть закінчені, значить, нам доведеться чекати ще. Ми будемо чекати стільки, скільки треба", - сказав він, підкресливши, що Російська православна церква не може впливати на проведені експерименти, оскільки зацікавлена в переконливому результаті.

"Коли цей результат буде нам представлений, тоді ми і зможемо прийняти рішення, - додав він. - Ніхто не буде нічого підганяти. Якби ми хотіли щось підігнати, ми б зробили це вже давно".

Відео дня

За словами митрополита Іларіона, остаточне рішення Церкви вимагає незаперечних доказів. "Для нас це питання представляє особливу важливість, тому що мова йде не просто про останки останнього імператора та його сім'ї, а про останки канонізованих осіб, тобто про святі мощі. Як тільки ми визнаємо "єкатеринбурзькі останки" останками царської сім'ї, ми відразу ж визнаємо їх святими мощами. Ми відкриваємо доступ до них прочанам", - зазначив він.

17 липня 2018 року виповнюється 100 років з дня загибелі останнього російського імператора Миколи II і членів його сім'ї. Микола II з сім'єю були розстріляні у 1918 році в Єкатеринбурзі. Колчаківський слідчий Микола Соколов, який проводив розслідування у 1919-1922 роках, прийшов до висновку про повне знищення усіх тіл шляхом спалення.

На початку 1990-х група пошуковців виявила під Єкатеринбургом останки, які, ймовірно, могли бути царськими. У 1998 році вони були поховані в Петропавлівської фортеці у Санкт-Петербурзі в усипальниці Романових.

Російська православна церква поставила перед слідством і держкомісією ряд питань, на які не отримала відповідей, і тому дотримувалася думки про недостатність дослідження і не визнала "єкатеринбурзькі" останки царськими. Слідчий комітет у вересні 2015 році відновив розслідування обставин вбивства сім'ї Романових.