З понеділка 15 червня у православних християн починається один із чотирьох багатоденних постів - Петрів, або Апостольський піст. Під час цього посту не споживають м`ясо, яйця, молочні продукти. Оскільки Петрів піст не є суворим, як Великий, у всі дні, окрім середи та п’ятниці дозволяється вживати морепродукти та рибу. Основною їжею під час «Петрівки» можуть бути гриби ягоди, фрукти та зелень.
Крім того, кожен піст для православного християнина - це час духовного очищення, утримання від гріхів і пристрастей, змінення себе на краще, час духовного вдосконалення, благих справ. У дні посту віруючі посилюють молитви, намагаються частіше відвідувати богослужіння, сповідуватися та причащатися.
Тривалість цього багатоденного поста кожного року змінюється: найтриваліший – шість тижнів, найкоротший - вісім днів. Він завжди починається у понеділок, через тиждень після Дня Святої Трійці, дата якої, у свою чергу, залежить від дня святкування Пасхи, і триває до 12 липня – дня пам’яті Святих апостолів Петра і Павла.
Петров піст був встановлений Православною Церквою на згадку про велику благовісницьку працю святих апостолів Петра і Павла. Першоверховні апостоли загинули в один день – апостолу Павлу відсікли голову, а апостола Петра розіп’яли вниз головою, тому їхню пам`ять відзначають разом. Встановлення свята на честь першоверховних апостолів, які просвітили весь світ і привели людей до Христа, належить до апостольських часів, і святкується у християнській церкві з IV століття.