1

Священний Синод ухвалив включити ім'я преподобносповідниці Тамари (Марджанової) у місяцеслов Руської Православної Церкви з визначенням святкування пам'яті 10/23 червня, як це встановлено у Грузинській Православній Церкві. Про це повідомляє patriarchia.ru.

*** Схиігуменія Тамара, в миру княжна Тамара Олександрівна Марджанішвілі (Марджанова), народилася 1 квітня 1868 року в Грузії. Після смерті батьків вона прийняла постриг у монастирі святої рівноапостольної Ніни в Бодбе з ім'ям Ювеналія. У 1905 році указом Святійшого Синоду вона була призначена настоятелькою Покровської жіночої обителі в Москві. У 1910 році її турботами почалося будівництво Серафимо-Знам'янського скиту під Москвою, де в 1915 році вона була пострижена у велику схиму з ім'ям Тамара.

У 1924 році скит був закритий. У 1931 році схиигуменію Тамару з її двома сестрами обителі заарештували і засудили до заслання в Іркутську область. Після закінчення терміну заслання вона, вже тяжко хвора на туберкульоз, повернулася в Москву і 23 червня 1936 року відійшла до Господа.

Відео дня

22 грудня 2016 року Священний Синод Грузинського Патріархату прийняв рішення про канонізацію преподобносповідниці Тамари (Марджанової).