/news.church.ua

Увечері 27 грудня 2017 року Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій взяв участь у церемонії зустрічі українських військовослужбовців, звільнених з полону, яка пройшла в Харківському аеропорту. Разом з 73 військовими прибув Президент України Петро Порошенко. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У своєму слові Предстоятель УПЦ подякував усім причетним до справи визволення військових і привітав звільнених воїнів.

 / news.church.ua

«Сьогодні ми вітаємо наших звільнених полонених, які перед нами. Ми бачимо їх лиця і ми щасливі, що Бог сподобив нас бути свідками цієї великої і красивої події. Я хотів би в цей день подякувати Богові за те, що Він дав силу, мудрість, розум тим людям, які мали добру волю працювати, щоб звільнити військовополонених, щоб дати їм свободу.

Відео дня

Я хочу подякувати пану Президенту Петру Олексійовичу за те, що він дав не тільки зелене світло для цієї доброї справи. Він брав саму безпосередню участь у цьому і тримав це на своєму особистому контролі. Я хочу сказати, що наша Церква — це релігійна громада, яка приймала безпосередню участь у перемовинах з питання звільнення заручників.

Я звертався багато разів до Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила і просив, щоб він робив все можливе, щоб ті наші брати і сестри, які знаходяться в полоні, повернулися на рідну землю. І було багато зроблено. На останній зустрічі, яка була проведена Патріархом три дні тому, рано вранці 25 грудня, було поставлено крапку і цей процес почав ратифікуватися.

Я хочу подякувати всім, хто був причетний до цієї доброї справи. Хочу поздоровити вас, дорогі брати, з поверненням вас на рідну землю, на свою Батьківщину й побажати, щоб тепло, яке ви зустрінете у своїх рідних, друзів, знайомих, щоб воно було не єдиним у вашому житті, щоб Бог допомагав вам», — сказав Його Блаженство.

Нагадаємо, зусиллями Української Православної Церкви з полону було визволено 73 українських військових. Обмін відбувся на одному з КПП Донецької області. З благословення Предстоятеля Української Православної Церкви на контрольно-розмежувальному пункті та у так званій "сірій зоні" у процесі обміну брали участь священнослужителі УПЦ.  

Відразу після перетину зони розмежування звільнених військових доправили на гелікоптерах до Харкова, їх супроводжував Президент України Петро Порошенко. Далі військовослужбовців доставлять на літаку до Києва.