Архієпископ Климент (Вечеря) / УНІАН

Обмін полоненими зазвичай стає можливим при певній довірі однієї сторони до іншої, при цьому Православна Церква, виступаючи посередником у перемовинах про звільнення, максимально дистанціюється від будь-яких політичних чинників цього процесу. 

Про це сказав у коментарі "УНІАН-Релігії" голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ архієпископ Климент (Вечеря).

«Наші слова в цих перемовинах - це заклик до милосердя. Обмін полоненими зазвичай стає можливим при певній довірі однієї сторони до іншої. Між політиками цієї довіри немає. Тому Православна Церква, виступаючи посередником у перемовинах про звільнення, максимально дистанціюється від будь-яких політичних чинників цього процесу», - зазначив владика Климент.  

Відео дня

Архієпископ Климент нагадав історію звільнень українських військовополонених, у яких брала участь УПЦ.

«Торік ми звільнили з полону захисника Донецького аеропорту Тараса Колодія. У 2015-му вдалось повернули додому двох полонених. А нині у нас є шанс повернути з полону на батьківщину 74 українських воїна. Молимося за те, щоб все задумане здійснилось і хлопці змогли зустріти Різдвяні свята вдома, дякуючи Богові за це звільнення», - зазначив владика Климент.  

Він додав, що заходи зі звільнення - це завжди велике напруження для обох сторін учасників переговорів. 

«Ми покладаємося на волю Божу. Очікується, що обмін відбудеться 27 грудня за формулою "74 на 306". Кожна доля - це особливі обставини, але кожна душа значуща в очах Божих. Усі ці люди зазнали великих психологічних і, можливо, фізичних травм. Вони можуть повернутися у шоковому стані, і потребують якомога швидшої реабілітації в нормальних умовах життя. Сам обмін - це завжди дуже велике психологічне навантаження, усі переживають. Будь-який необачний крок може звести нанівець зусилля багатьох людей. Крім нас, представників духовенства, минулого року крізь були присутні військові. Але священики змогли пройти у так звану "сіру зону", щоб забрати "кіборга" і супроводити його на підконтрольну Україні територію. Сподіваємося і молимося, що цього разу все пройде, як треба. І що усі нині полонені дістануться своїх домівок і у родинному колі зустрінуть новонародженого Христа», - побажав архієпископ Климент.

Владика також нагадав, що дружини і матері українських військовополонених усі ці роки неодноразово відвідували Блаженнішого Митрополита Онуфрія. Предстоятель УПЦ, почувши їхні прохання, зробив усе можливе, щоб розпочати процес визволення шляхом переговорів і попросив про це також Патріарха Кирила.

Як повідомлялось, 24 грудня Предстоятель УПЦ Митрополит Онуфрій повідомив, що на переговорах за участі Патріарха Кирила, представників України та представників так званих «ЛНР» і «ДНР», було прийняте рішення про обмін військовополоненими.

За повідомленням прес-служби Патріарха Кирила, було досягнуто домовленості про обмін за формулою «306 на 74».

Про місце і час обміну наразі не відомо, обидві сторони отримають інформацію про це вранці 27 грудня.

Предстоятель Української Православної Церкви закликав усіх віруючих молитися за те, щоб українські військовополонені змогли зустріти Різдвяні свята вдома.