Конференція приурочена до 100-річчя з дня вбивства священномученика Володимира Київського / news.church.ua

Міжнародна наукова конференція «Київський митрополит сщмч. Володимир (Богоявленський) і початок гонінь на Православну Церкву в ХХ столітті» з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія відбудеться у Києво-Печерській Лаврі 7 – 8 лютого 2018 року. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Конференція присвячена 100-літній річниці з дня вбивства священномученика Володимира Київського (+ 07.02.1918) та початку гонінь проти Церкви, які розгорнув в ХХ столітті тоталітарний атеїстичний режим.

Метою конференції організатори називають: вивчення спадщини і мученицького подвигу сщмч. Володимира (Богоявленського; + 07.02.1918), митрополита Київського і Галицького, пошук, вивчення, узагальнення та систематизація свідоцтв і джерел з історії гонінь на Православну Церкву та репресій проти православного духовенства за радянських часів, реабілітація та увічнення пам’яті жертв репресій, осмислення сповідницького шляху Православної Церкви в роки богоборчих гонінь, відродження спадщини і вшанування пам’яті святих новомучеників і сповідників Православної Церкви ХХ століття.

Відео дня

У рамках конференції відбудеться відкриття фотовиставки, присвяченої історії Києво-Печерської Лаври за радянських часів і гонінням на Православну Церкву в СРСР.

У дні роботи конференції, 7 лютого, в день вбивства сщмч. Володимира (Богоявленського; + 07.02.1918), митрополита Київського і Галицького, з мученицької кончини якого 100 років тому почалася епоха небувалих гонінь на Православну Церкву, в Києво-Печерській Лаврі відбудеться святкова Божественна літургія, хресний хід та заупокійне богослужіння за всіх невинноубієнних в роки більшовицького терору.

Організатори конфероенції: Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра, Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, Міжнародний інститут афонської спадщини.

Орієнтовні секції (теми) конференції:

Сщмч. Володимир (Богоявленський; + 07.02.1918), митрополит Київський і Галицький: життєвий шлях, служіння і мученицька смерть.

Значення мучеництва і сповідництва в історії Церкви: науково-богословське осмислення.

Святі новомученики і сповідники ХХ століття: подвиг, спадщина, пам’ять.

Політика радянської влади щодо релігії та Церкви в СРСР.

Історія Києво-Печерської Лаври за радянських часів: від закриття до відновлення.

Репресії проти православних ієрархів, духовенства і віруючих з 20-х по 80-і роки ХХ століття.

Сповідницьке служіння духовенства Православної Церкви в роки комуністичного переслідування.

Духовна освіта в роки атеїстичної цензури і гонінь на Церкву.

Сучасні християнські мученики Близького Сходу: сенс і значення їх подвигу.

Робочі мови конференції: українська, російська.

Місце і час проведення: 7 – 8 лютого 2018 року, Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра, м. Київ, вул. Лаврська, 15, корп. № 45 (конференц-зал Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Час доповіді: до 20 хвилин.

У роботі конференції передбачається очна і заочна участь.

За результатами роботи планується видання наукового збірника матеріалів конференції.