1До кінця 2019 року біля храму Христа Спасителя з'являться скульптури всіх 16 предстоятелів РПЦ / РИА Новости

Пам'ятник патріарху Кирилу, який встановлять в Москві серед скульптур інших предстоятелів Руської Православної Церкви, не покликаний виділити його особу і перебуває у загальному історичному контексті.

Про це заявив патріарший прес-секретар, священик Олександр Волков, повідомляє "РИА Новости".

Раніше стало відомо, що до кінця 2019 року біля храму Христа Спасителя з'являться скульптури всіх 16 предстоятелів РПЦ, включаючи нинішнього Патріарха Кирила. Творець монументів - скульптор Салават Щербаков.

Відео дня

"Про яку-небудь персоніфікацію нині чинного Патріарха не йдеться, а йдеться про те, що його образ перебуває у загальному контексті, в загальному звучанні всіх предстоятелів Руської Церкви, починаючи з першого Предстоятеля. Тому тут немає жодних проблем. Навпаки, дуже правильно, що творці цієї композиції вибрали саме таке смислове рішення, не музеєфіцируючи образ предстоятеля Руської Церкви, а підкреслюючи його історичну спадкоємність", - сказав Волков.

Він зазначив, що всі образи "знаходяться в єдиному смисловому контексті", тому в такому випадку немає різниці, чия скульптура представлена - живої або померлої людини.

"Якщо ми говоримо, наприклад, про пам'ятник усім видатним космонавтам, то чому б не встановити монументи їм усім: починаючи від Гагаріна і закінчуючи нині здоровою Терешковою. Такого роду речі підкреслюють смисловий зв'язок часів і відзначають важливу історичну спадкоємність, що позитивно, на мій погляд, з точки зору цілісного сприйняття образу того чи іншого служіння", - підкреслив прес-секретар Патріарха Кирила.